Ga je binnen jouw organisatie een PMO organiseren? Dan wil je natuurlijk maximaal resultaat behalen. In dit artikel delen we een aantal belangrijke tips met betrekking tot het organiseren van een Preventief Medisch Onderzoek.

1. Bepaal het doel van het PMO

Een Preventief Medisch Onderzoek is meer dan alleen een wettelijke verplichting; mits goed uitgevoerd biedt een PMO meerdere voordelen.  Het is echter wel belangrijk om vooraf te bedenken wat het gewenste doel is. Is je doel bijvoorbeeld minder ziekteverzuim, of wil je vooral de vitaliteit van je medewerkers verhogen? Denk ook na over wat je gaat doen met de uitkomsten van het PMO en hoe je medewerkers gaat faciliteren om hun doelen op dit gebied te bereiken. Krijgt elke medewerker bijvoorbeeld een budget voor interventies? En wat ga je doen met medewerkers die ernstige stressklachten ervaren, en daardoor dreigen uit te vallen? Hebben je leidinggevenden al voldoende tools in handen om het gesprek hierover aan te kunnen gaan met de medewerker?

preventief medisch onderzoek doel

2. Gebruik de uitkomsten van de RI&E als kapstok

De RI&E (risico inventarisatie & evaluatie) biedt vaak al een goede kapstok voor het bepalen van de onderzoeken. Zo komt uit de RI&E naar voren welke risico’s bepaalde  werkzaamheden voor medewerkers vormen, en welke onderzoeken hierop aansluiten (bijvoorbeeld een visusonderzoek voor beeldschermmedewerkers en een gehooronderzoek voor medewerkers die regelmatig met machines werken).

    3. Stel een projectteam samen

    Een PMO wordt nog te vaak als “het feestje van HR” gezien. Stel daarom een projectteam samen waarin de hele organisatie vertegenwoordigd is; een medewerker van HR, één of meer leidinggevenden, iemand van de OR en één of meerdere mensen van de werkvloer. Zo creeer je voldoende draagvlak, zorg je voor een hogere opkomst én weet je zeker dat de juiste onderdelen worden uitgevraagd.

    preventief medisch onderzoek projectteam

    4. Geef opvolging aan de uitkomsten

    Niets is zo frustrerend voor medewerkers als tijd en energie steken in een onderzoek waar vervolgens niks mee wordt gedaan. Communiceer daarom na afloop de uitkomsten van het PMO naar de medewerkers, en geef aan wat jullie als organisatie met de verbeterpunten gaan doen. Evalueer of de ingezette interventies en maatregelen effect hebben en voer bepaalde onderzoeken periodiek opnieuw uit.

    5. Gebruik het PMO als basis voor je inzetbaarheidsbeleid

    Een Preventief Medisch Onderzoek is geen op zichzelfstaand instrument, maar onderdeel van een groter geheel. Een PMO geeft medewerkers allereerst inzicht in hun eigen gezondheid, en motiveert om daar op een laagdrempelige manier mee aan de slag te gaan. Een PMO is echter ook een 0-meting binnen de organisatie, waarmee in één oogopslag duidelijk wordt hoe het ervoor staat. Op basis van de uitkomsten kan vervolgens een concreet inzetbaarheidsbeleid worden ontwikkeld, waarmee duurzame inzetbaarheid een integraal onderdeel van de organisatie wordt.

    vital-solutions
    Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

    Ik ben geïnteresseerd

    Bel nu