5 tips voor gezond afvallen

Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk hoe slecht overgewicht voor onze gezondheid is; maar liefst 80% van de mensen die momenteel met het Corona virus op de IC ligt, heeft overgewicht. De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat mensen met overgewicht meer ACE2 receptoren in hun vetcellen hebben (de receptoren waarop COVID-19 aangrijpt), zo licht arts Jan Peter Rake van het UMCG toe.

Voor veel mensen is dit bericht aanleiding om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Naast de coachingstrajecten die we aanbieden besloten we daarom een artikel met 5 praktische tips voor afvallen te schrijven.

1. Vermijd toegevoegde suikers

In Nederland eten we gemiddeld 4,5x meer suiker dan wordt aanbevolen; gemiddeld krijgen we 23 suikerklontjes per dag binnen. Suiker is niet alleen de belangrijkste veroorzaker van overgewicht, maar verstoort ook je hormoonhuishouding én zorgt voor een verhoogde kans op andere welvaartsziekten zoals bepaalde typen kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Wil je je inname van suiker drastisch verminderen? Let dan goed op de voedingswaardetabel van verpakte producten en kies alleen voor producten die maximaal 5 gram suiker per 100 gram bevatten.

2. Meer groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten niet alleen volop vitaminen en mineralen, maar ook veel vezels. Deze vezels hebben een belangrijke functie in je lichaam; ze zorgen bijvoorbeeld voor een verzadigend gevoel (waardoor je minder snel geneigd bent om ongezonde tussendoortjes te pakken). Daarnaast zorgen vezels voor een stabielere (langzamer stijgende) bloedsuikerspiegel. Dit voorkomt niet alleen de bekende energiedip, maar zorgt er ook voor dat je lichaam niet onnodig veel insuline aanmaakt. Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van diabetes type 2 (suikerziekte). Daarnaast zorgt het voor extra vetopslag in je lichaam. Hoe minder je hier van aan hoeft te maken, hoe beter dus.

3. Kies voor volkoren producten

Je weet waarschijnlijk wel dat witte pasta, witte rijst etc niet zo gezond voor je zijn. Dit komt doordat bij deze “geraffineerde” producten de vliesjes met de vitaminen en vezels zijn verwijderd. Dit zorgt er voor dat je lichaam deze producten in no time om kan zetten in bloedsuiker. Om dit te kunnen verwerken maakt je lichaam ineens veel insuline aan, wat weer bijdraagt aan extra vetopslag en de ontwikkeling van diabetes type 2. Kies daarom altijd voor producten als zilvervliesrijst, volkoren brood en volkoren pasta.

4. Stop met calorieën tellen

Veel mensen die af willen vallen doen dit door alleen maar naar het aantal kcal te kijken. Echter, uit bovenstaande tips wordt al duidelijk dat niet elke kcal hetzelfde is. Suiker bevat relatief weinig kcal (4 per gram), maar is funest voor je lichaam als het om afvallen gaat. Kies liever voor voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur ligt; neem een sinaasappel in plaats van een glas verse jus, eet een appel in plaats van appelmoes en kies voor volkorenmeel in plaats van bloem.

5. Voorkom crash diëten

Onze coaches zien elke dag opnieuw dat mensen die willen afvallen geneigd zijn zichzelf uit te hongeren, om op die manier een snel resultaat te bereiken. Dit werkt echter alleen maar averechts; door het volgen van een crash dieet zet je niet alleen je lichaam in de spaarstand, maar ontregelt ook je hormoonhuishouding. Dit heeft een negatief effect op afvallen. Door juist méér gezonde producten te eten zorg je voor een betere hormoonhuishouding, wat het afvallen aanzienlijk makkelijker maakt. Een lichaam dat gezond is en voldoende gevoed wordt verliest makkelijker kilo’s dan een lichaam wat een tekort aan voedingsstoffen heeft. Afvallen draait dus niet zozeer om minder eten, maar vooral om het maken van betere keuzes. Daarnaast verbetert je immuunsysteem aanzienlijk als je voor een gezonde methode van afvallen kiest. Juist in deze tijd is dat natuurlijk extra belangrijk!

vital-solutions
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Ik ben geïnteresseerd

Bel nu