Wist jij dat je als werkgever verplicht bent beeldschermonderzoek aan te bieden aan werknemers die beeldschermwerk doen? Het is tegenwoordig eerder norm dan uitzondering dat we uren achter elkaar beeldschermwerk doen. Maar hoe “normaal” dit ook is, het is niet zonder risico’s. Langdurig achter een beeldscherm werken kan fysieke en psychische belasting veroorzaken en op termijn resulteren in ziekteverzuim.

Beeldschermonderzoek kan ziekteverzuim voorkomen

Langdurig en frequent beeldschermwerk kan fysieke klachten veroorzaken zoals pijn in de armen, nek en schouders. Ook veroorzaakt beeldschermwerk vaak oogklachten zoals droge of vermoeide ogen, of wazig zicht. Daarnaast gaat het veelal gepaard met zittend werk, wat extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Al met al kan te veel beeldschermwerk lijden tot ziekteverzuim en mindere inzetbaarheid van medewerkers. Dit kun je als werkgever voorkomen door je te houden aan de ARBO voorschriften en door beeldschermonderzoek te laten doen. Je bent dan ook wettelijk verplicht beeldschermonderzoek aan te bieden aan je werknemers. Vital Solutions kan je helpen bij de uitvoering hiervan.

Verplicht beeldschermonderzoek

Volgens artikel 5.11 van de ARBO-wet moet jij als werkgever je werknemers de gelegenheid bieden beeldschermonderzoek te ondergaan, zowel voordat zij beginnen met beeldschermwerk als wanneer zij in een later stadium oogklachten ervaren.

Naast deze wet zijn er concrete voorschriften over de inrichting van de werkplek van mensen die beeldschermwerk doen. Zo mogen beeldscherm en toetsenbord bij gebruik van meer dan 2 uur per dag niet aan elkaar vast zitten. Ook dient de werkplek te voldoen aan de NEN-normen, moet het beeldscherm in hoogte verstelbaar zijn en mag deze niet spiegelen, en hebben werknemers die een (lees)bril nodig hebben om beeldschermwerk te verrichten, recht op een vergoeding voor de aanschaf van deze bril.

Hoewel het uitvoeren van beeldschermonderzoek wettelijk verplicht is, mag je als werkgever van deze voorschriften afwijken. Dit mag echter alleen wanneer de veiligheid en de gezondheid van je werknemers gewaarborgd blijven. Daarom is ook voor oogklachten een RI&E belangrijk.

Risico op oogschade meenemen in de RI&E

Een RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) brengt alle risico’s in kaart die kunnen voorkomen binnen een organisatie, aangevuld met een Plan van Aanpak om deze risico’s te minimaliseren. Het opstellen van een RI&E is wettelijk verplicht voor ieder bedrijf met meer dan 25 medewerkers in dienst.

Bij risico’s op de werkvloer denkt men vaak aan fysiek zwaar werk of werken met zware machines, maar ook “kleine” risico’s dienen te worden opgenomen in een RI&E. Als het gaat om de risico’s van beeldschermwerk, wordt met name gekeken naar de gevaren op het gebied van fysieke en psychische belasting en het gezichtsvermogen.

Als specialist in duurzame inzetbaarheid, kan Vital Solutions de uitvoer van zowel een RI&E als beeldschermonderzoek (en andere vitaliteitsonderzoeken) uitvoeren voor jouw organisatie. Omdat elke organisatie anders is, leveren wij maatwerk. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

vital-solutions
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Ik ben geïnteresseerd

Bel nu