Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid van je medewerkers vergroten? Vital Solutions is jouw vertrouwde partner als het aankomt op duurzame inzetbaarheid van jouw personeel.

Duurzame inzetbaarheid medewerkers

Iedereen moet steeds langer doorwerken waardoor de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Tegelijkertijd vragen economische en technologische ontwikkelingen om wendbaarheid van organisaties. Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat zij (fysiek én mentaal) fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid.

Informatie
aanvragen

Vaak wordt bij duurzame inzetbaarheid gedacht aan vitaliteit. Er wordt een schaal met fruit op de werkvloer gezet, een gratis sport abonnement verstrekt en een vitale workshop georganiseerd. Goede initiatieven, maar duurzame inzetbaarheid gaat verder dan alleen voeding. Verschillende vraagstukken spelen een rol, waaronder:

  • Gezondheid (zowel fysiek als mentaal)
  • Kennis en vaardigheden
  • Werk-privébalans
  • Motivatie en betrokkenheid

Download ons informatiepakket

Download ons informatiepakket

Duurzame inzetbaarheid medewerkers verhogen

Bij Vital Solutions helpen we je om in kaart te brengen hoe het binnen jouw organisatie gesteld is met de inzetbaarheid van medewerkers. Samen met jou brengen we in kaart wat nodig is om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te optimaliseren om zo verzuimkosten te reduceren en de productiviteit en het werkgeluk van medewerkers te verhogen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op de volgende manieren:

 

  • Gezondheid: Investeer in gezondheid en welzijn. Dit kun je doen door gezonde gewoontes onder personeel te stimuleren en handvaten aan te bieden waar nodig. Bekijk bijvoorbeeld onze vitaliteitsprogramma’s eens. 
  • Kennis en vaardigheden: Moedig personeel aan om zichzelf verder te ontwikkelen en ontplooien binnen een vakgebied. Een werknemer zal zich hierdoor uitgedaagd voelen om zichzelf verder te ontwikkelen, terwijl de opgedane kennis en expertise daarnaast ook voordelen voor de organisatie zelf biedt.
  • Werkdruk: Is het binnen jouw organisatie zo dat werknemers tijdens drukke periodes overwerken op kantoor? Zorg er dan voor dat medewerkers in wat rustigere periodes meer vrijheid hebben, zodat de werkdruk in balans blijft. 
  • Werk-privé balans: Is het niet per se nodig om op kantoor te komen omdat werkzaamheden ook thuis kunnen worden verricht? Bied medewerkers dan ook de mogelijkheid en de faciliteiten aan om thuis te kunnen werken. Dit scheelt namelijk reistijd, waardoor er meer tijd overblijft voor privézaken op een dag. Dit zal de gemoedstoestand van werknemers ten goede komen.
Duurzame inzetbaarheid medewerkers

Duurzame inzetbaarheid oudere werknemers

Ben je werkzaam in een organisatie waar de gemiddelde leeftijd aan de hoge kant ligt? Dan kun je naast de eerdergenoemde genoemde suggesties een aantal aanvullende zaken regelen speciaal voor oudere werknemers:

  • Arbeidsvermindering: Wanneer medewerkers dichter bij de pensioen gerechtige leeftijd in de buurt komen, hebben sommige medewerkers de behoefte om minder te werken. Deze medewerkers sorteren namelijk voor op een nieuwe fase in hun leven. Bied medewerkers die hier oren naar hebben de mogelijkheid aan om te werken volgens een verminderd of parttime werkrooster.

  • Bijscholing: voor oudere werknemers kan het lastig zijn om bij te blijven met alle technologische ontwikkelingen van tegenwoordig. Informeer daarom eens bij deze doelgroep welk type cursus of bijscholing juist bij hen past.  

Duurzame inzetbaarheid medewerkers inzichtelijk maken? Gebruik een tool!

 

We helpen je het verlies aan productiviteit inzichtelijk te maken door middel van Kosten Baten tool voor Duurzame Inzetbaarheid, ontwikkeld door TNO

Het uitgangspunt hierbij is dat in elke organisatie voldoende medewerkers rondlopen met een goede gezondheid, een stevige motivatie, veel actuele kennis en vaardigheden en een goede werk-privé balans. De medewerkers worden in staat geacht optimale arbeidsprestaties te leveren, nu en in de toekomst. Zij zijn ‘duurzaam inzetbaar’ en op dit moment zeer waarschijnlijk ook optimaal ‘productief’.  

Meestal zijn er in een organisatie ook medewerkers met een minder goede gezondheid, een minder stevige motivatie, mogelijk verouderde kennis en vaardigheden of een verstoorde werk-privébalans. Deze medewerkers zijn minder inzetbaar en dat wordt wellicht de komende jaren erger. Zij zijn niet duurzaam inzetbaar en ‘kwetsbaar’ en dat heeft nadelige gevolgen voor hun productiviteit op dit moment, maar ook op langere termijn. Bij een verminderde productiviteit krijgt een werkgever minder ‘waar’ voor zijn geld (de loonkosten). Er is dan sprake van ‘verspilling’. 

Door middel van de tool helpen we je in kaart te brengen hoe groot het verlies aan productiviteit op jouw werkvloer is, en wat een investering aan duurzaam inzetbare medewerkers aan rendement op kan leveren. Wist je dat het als werkgever daarnaast verplicht is om de gezondheidsrisico’s en de veiligheid van werknemers periodiek in kaart te brengen middels een PAGO of PMO? Het doel van dergelijke onderzoeken is om risico’s voor werknemers zoveel mogelijk te beperken. 

 Vital Solutions | Hét adres voor duurzame inzetbaarheid

Wil je duurzaam inzetbare medewerkers binnen je organisatie? Vital Solutions is hét adres voor duurzame inzetbaarheid. Neem contact op voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek.

Bel mij terug

Alle vragen over duurzame inzetbaarheid

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Werkgevers én werknemers die ervoor zorgen dat zij fysiek en mentaal fit blijven door bijvoorbeeld te werken aan de economische en technologische wendbaarheid van de organisatie zijn zich aan het ontwikkelen richting duurzame inzetbaarheid.

Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk?

Door te focussen op duurzame inzetbaarheid kun je er als organisatie voor zorgen dat je zoveel mogelijk medewerkers voor een zo lang mogelijk periode (het liefst tot hun pensioen) inzetbaar houdt. Hierdoor wordt uitval van personeel op de werkvloer voorkomen.

Wat levert duurzame inzetbaarheid op?

Als organisatie profiteer je van zo laag mogelijk verzuimkosten wanneer er verschillende maatregelen worden genomen die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroten. Medewerkers profiteren van een gezonde werkomgeving. Hierdoor zullen werknemers zich zowel mentaal als fysiek vitaler voelen. Aan de hand van onze vragenlijst

Vrijblijvende
afspraak plannen

Wil je liever met een van ons doornemen welke aanpak het meest geschikt is voor jullie bedrijf? Plan dan vrijblijvend een afspraak met één van de medewerkers van Vital Solutions. Wij denken graag met je mee.

Lorraine Luchjenbroers

Lorraine Luchjenbroers

Sinds 2017 ben ik actief in de branche rondom duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Als eigenaar van Vital Solutions hou ik mij bezig met het adviseren van zowel kleine als grote organisaties op het gebied van het verbeteren van de inzetbaarheid van medewerkers. Zo verzorgen wij o.a. Preventief Medisch Onderzoek, PAGO onderzoek en diverse vitaliteitstrajecten. Daarnaast schrijf ik regelmatig blogs en plaats ik content over werkgeluk, gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Call Now ButtonBel nu