Wat is een gezondheidscheck?
Een gezondheidscheck, of ook wel gezondheidstest genoemd, is een medische evaluatie of reeks van onderzoeken die wordt uitgevoerd om de algemene gezondheidstoestand van een persoon te beoordelen.
Het is dus een medische check-up van je lichaam, waarmee een persoon kan achterhalen of er bepaalde behandelingen of medicatie nodig zijn. Zo’n gezondheidscheck kun je zelf initiëren door een afspraak te maken met je huisarts. Maar deze health check kan ook georganiseerd worden door je werkgever.
Welke onderzoeken maken deel uit van een gezondheidscheck?
De basis van een gezondheidscheck uitgevoerd op de werkvloer bestaat vaak uit een combinatie van de volgende onderzoeken:
- Bloeddrukmeting
- Uitgebreid bloedonderzoek (HDL/LDL, Totaal Cholesterol, Triglyceride en Glucose)
- Lichaamssamenstelling (o.a. BMI, vet-, vocht-, spierpercentage, buikombang, visceraal vet)
- Spirometrie (longfunctie en bloedzuurstofgehalte)
- Handknijpkrachttest (spierverlies)
- Hartrisicoscore
- Metabolische leeftijd
Aanvullend kunnen er nog onderzoeken worden toegevoegd die relevant zijn voor specifieke teams of werkplekken, zoals:
- Visusonderzoek, voor kantoormedewerkers
- Gehooronderzoek, voor medewerkers op de werkplaats
- Urineonderzoek
- ECG hartfilmpje
Het prettige is dat een werkgever de gezondheidscheck volledig kan samenstellen naar wens, en naar behoefte van de organisatie en werknemers.
Waarom een gezondheidscheck uitvoeren?
Onlangs schreef Het Parool een artikel over een gezondheidscheck die gratis aangeboden werd in Amsterdam. De opkomst was groter dan verwacht.
Een gezondheidstest is de perfecte manier om een volledige check-up van je lichaam te maken. Mochten er klachten zijn die nog niet aan het licht zijn gekomen, dan kun je preventief grotere problemen voorkomen.
Mocht je al klachten hebben, dan is een gezondheidstest noodzakelijk. In dat geval kun je bij je huisarts terecht, voor bijvoorbeeld een check-up met een bloedonderzoek.
Gezondheidscheck onder werknemers
Wanneer werknemers lichamelijk niet in orde zijn, vertaalt dit zich ook door naar de productiviteit op de werkvloer. Verzuim leidt tot financiële en organisatorische uitdagingen voor een werkgever.
Het beste kun je als werkgever preventief erachter komen of er bepaalde lichamelijke of mentale problemen spelen onder werknemers. Op deze manier kan er voor zowel werkgever als werknemer een hoop tijd en geld bespaard worden. In de volgende paragraaf lees je meer over het Preventief Medisch Onderzoek.
De voordelen van een health check voor bedrijven & medewerkers
Een gezondsheidscheck, een Preventief Medisch Onderzoek (PMO), biedt verschillende voordelen voor werkgevers. Het onderzoek is gericht op het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen en het bevorderen van een gezonde levensstijl onder werknemers. De voordelen voor werkgevers zijn onder andere:
- Verbeterde productiviteit: Gezonde werknemers zijn vaak productiever en hebben meer energie. Door gezondheidsproblemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken, kunnen PMO’s bijdragen aan een hogere productiviteit op de werkvloer.
- Vermindering van ziekteverzuim: Door gezondheidsproblemen vroeg op te sporen en te behandelen, kan het aantal ziektedagen onder werknemers worden verminderd. Dit leidt tot minder ziekteverzuim en een vermindering van de kosten die hiermee gepaard gaan.
- Lagere zorgkosten: Vroegtijdige detectie en preventie van gezondheidsproblemen kunnen op de lange termijn zorgen voor lagere zorgkosten. Gezonde werknemers hebben minder medische zorg nodig, wat resulteert in lagere kosten voor zowel de werknemer als de werkgever.
- Betere werkomgeving: PMO’s dragen bij aan een gezonde werkomgeving, wat kan leiden tot een positieve werkcultuur. Werknemers voelen zich gesteund door hun werkgever, wat de betrokkenheid en tevredenheid kan vergroten.
Al met al zitten er alleen maar voordelen aan het organiseren van een gezondheidscheck op de werkvloer. Heb je interesse in een gezondheidscheck of wil je dit aanbieden aan je werknemers? Dan helpen we je graag verder. Neem contact met ons op en we gaan samen in gesprek om dit te regelen.