Nederlanders leven steeds vaker ongezond. Men beweegt onvoldoende, en heeft een onvolledig voedingspatroon. In deze blog lees je meer over de effecten hiervan op productiviteit op de werkvloer, en wat je als werkgever kunt doen.

Gezondheidsproblemen in cijfers

Volgens het Loket Gezond Leven had in 2023 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Iets meer dan 15% van de volwassenen heeft ernstig overgewicht (obesitas). Ter illustratie: in 1990 had één op de drie Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Sindsdien is het aantal volwassen Nederlanders met overgewicht sterk gestegen tot de helft van alle volwassenen. Het percentage Nederlanders van 18 jaar en ouder met obesitas is sinds 1990 meer dan verdubbeld.

De NOS berichtte onlangs dat het code rood is in Nederland; we leven korter in goede gezondheid en hebben vaker chronische aandoeningen. Ook beweegt 40 procent van de jongeren te weinig. De ontwikkelingen zijn alarmerend, dus trekken organisaties aan de bel. 

Gevolgen van een ongezonde leefstijl

Bij Vital Solutions zien we dagelijks wat de impact van een ongezonde leefstijl op de werkvloer heeft. Een ongezond voedings- en beweegpatroon verlaagt de productiviteit van werknemers en verhoogt de kans op uitval. 

  • Verhoogd verzuim en ziekteverlof. Werknemers met een ongezonde leefstijl hebben vaak een verhoogd risico op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Dit leidt tot meer ziekteverzuim, wat de operationele continuïteit kan verstoren.
  • Verminderde productiviteit. Een ongezonde leefstijl kan leiden tot vermoeidheid, verminderde concentratie en minder energie, wat de algehele productiviteit van werknemers verlaagt.
  • Hogere zorgkosten. Bedrijven die bijdragen aan de zorgverzekering van hun werknemers kunnen geconfronteerd worden met stijgende premies als gevolg van een hoger ziekteverzuim en het toenemen van medische behandelingen en diensten.
  • Verhoogd risico op arbeidsongevallen. Ongezonde werknemers, vooral die vermoeid zijn of kampen met concentratieproblemen, hebben een hoger risico op arbeidsongevallen, wat kan leiden tot aansprakelijkheidskwesties en extra kosten voor de werkgever.
  • Lagere bedrijfsresultaten. Wanneer werknemers niet optimaal presteren door gezondheidsproblemen, kan dit de algehele bedrijfsresultaten negatief beïnvloeden, wat op lange termijn de concurrentiepositie van het bedrijf kan schaden.

De cumulatieve effecten van een ongezonde leefstijl onder werknemers kunnen dus aanzienlijke financiële en operationele gevolgen hebben voor een werkgever. Daarom is het bevorderen van een gezonde leefstijl binnen het bedrijf van cruciaal belang.

Praktische tips voor werkgevers

Een van de voornaamste oorzaken van een ongezonde leefstijl is een te hoge werkdruk en te weinig tijd om te herstellen van werk. Bij Vital Solutions spreken we dagelijks met medewerkers die compleet opgebrand thuis komen van een drukke werkdag. Zij geven aan vaak geen energie meer te hebben om gezond te eten en voldoende te bewegen.

Het verlagen van de werkdruk ligt dan natuurlijk voor de hand. Werkdruk wordt echter niet alleen door de hoeveelheid taken veroorzaakt. Ook kan het aantal taken niet altijd gereduceerd worden. Wat kan wel?

Stimuleer gezonde voeding

Zorg dat er voldoende pauzes zijn voor werknemers; dit is nodig om de werknemer de kans te geven een gezonde maaltijd te kunnen nemen in plaats van een snells snack. Het is essentieel dat leidinggevenden hierin het goede voorbeeld moeten geven. 

Bij gezonde voeding speelt de kantine ook een grote rol. Zorg voor een gevarieerd en gezond aanbod, met voedzame maaltijden en snacks.

Bevorder beweging

Werken op een kantoor betekent nou eenmaal dat een werknemer veel achter het bureau zin. Maar als werkgever kun je hier beweging stimuleren door ergononische stoelen en sta-bureaus aan te bieden. Daarnaast zijn bewegingspauzes een mooie mogelijkheid om samen met collega’s een rondje te wandelen, of een korte stretch sessie te doen.

Organiseer bewustwordings workshops

Werknemers spenderen een aanzienlijk deel van hun tijd op werk, dus als werkgever is het een grote kans om op de werkvloer een positieve impact te maken. Organiseer bijvoorbeeld workshops en trainingen over omgaan met stress. Denk aan ademhalingstechnieken, mindfulness, maar ook praatgroepen over hoe om te gaan met spanning.

Maak het onderwerp bespreekbaar

Maak het onderwerp bespreekbaar en zorg dat werkstress een vast onderdeel wordt van het 1-1 overleg met leidinggevenden. Zorg dat leidinggevenden getraind worden om empathisch te zijn, zodat ze werknemers zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Meer inzicht nodig in de behoeften van jullie organisatie? Neem dan contact met ons op! Vul onderstaande gegevens in, en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek! Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd in het verbeteren van vitaliteit op de werkvloer, voor alle soorten organisaties.

vital-solutions
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Ik ben geïnteresseerd

Bel nu