Nederlanders ervaren meer werkgerelateerde psychische klachten dan werknemers in andere EU-landen. Maar liefst 31,5% van werkende Nederlanders ervaart klachten als (werk)stress, angst, depressie en burn-out klachten, terwijl het Europees gemiddelde ligt op 16,4%. Dit blijkt uit cijfers van de EU Labour Force Survey.

Psychische klachten grootste veroorzakers van ziekteverzuim

Psychische klachten maken werknemers minder inzetbaar en resulteren veelal in ziekteverzuim, met hoge verzuimkosten als gevolg. Van alle beroepsziekten meldingen die worden gedaan door bedrijfsartsen, bestaat 60% uit psychische klachten. Ondanks dat psychische klachten anno 2022 de grootste veroorzakers zijn van langdurig ziekteverzuim, komen werkgevers vaak pas achter het kwaad wanneer het al is geschied en de werknemer al thuis zit.

Hoe kun je dit voorkomen of oplossen? In deze blog bieden we een aantal tips. Daarnaast kunnen we vanuit Vital Solutions hulp bieden door een PSA onderzoek te laten uitvoeren, die de psychosociale arbeidsbelasting van werknemers in kaart brengt om vervolgens een passend beleid te ontwikkelen voor jouw organisatie.

1 op de 5 werknemers ervaart psychische klachten

1 op 5 mensen in de werkende leeftijd ervaart op dit moment psychische klachten. De kans is dus groot dat jij een medewerker in dienst hebt met dergelijke klachten. De kans is echter ook groot dat jij daar niet van op de hoogte bent, aangezien 27% van Nederlandse werknemers hun leidinggevende niet vertelt over hun psychische klachten. 

Waarom informeren werknemers hun werkgever niet over deze klachten? Omdat zij bang zijn gediscrimineerd te worden, niet meer serieus te worden genomen, onder niveau te werken, of zelfs ontslagen te worden. Het moeten verbergen van hun klachten geeft werknemers echter vaak nog meer stress. Het is dus van belang dat de klachten op tijd worden besproken en hier kun jij als werkgever een belangrijke rol in spelen.

Verminder ziekteverzuim door psychische klachten, vergroot duurzame inzetbaarheid

Voorkomen is beter dan genezen. Blijf daarom in gesprek met je medewerkers, ook wanneer het goed gaat met ze. Werkplezier is de beste antidotum tegen werkgerelateerde psychische klachten, dus blijf met je medewerkers praten over wie ze zijn, wat ze willen en hoe jij ze hierbij kan ondersteunen. 

Ga je een gesprek aan met een medewerker die al klachten heeft of (deels) thuis zit? Doe dit op een open en ondersteunende manier, zonder te oordelen. Mensen met psychische klachten ervaren uit zichzelf vaak al gevoelens van schaamte en schuld. Vraag medewerkers wat zij wel en niet prettig vinden aan hun werk en de werkomstandigheden, en vraag wat het precies is dat hen stress oplevert.

Probeer op basis hiervan concrete hulp te bieden. Denk hierbij aan tijdelijk minder uren werken, werken in een aangepast tempo of werken op een andere werkplek. Ook kan het werknemers helpen om in teams te werken, voor meer sociaal contact en collegiale steun.

Psychosociale arbeidsbelasting in kaart brengen

Wat echter ook grote resultaten oplevert, is het laten uitvoeren van een PSA onderzoek. PSA staat voor psychosociale arbeidsbelasting.

Bij Vital Solutions helpen wij organisaties de psychosociale arbeidsbelasting van werknemers inzichtelijk te maken en hier een passend beleid op te ontwikkelen. Dit begint met een online vragenlijst, waarbij de medewerker (anoniem) vragen over psychosociale arbeidsbelasting beantwoord. Deze vragenlijst geeft veel inzicht in de werkbeleving van medewerkers en verbeterpunten op dit gebied. Zo kan veel makkelijker en concreter actie worden ondernomen om het werkgeluk van medewerkers – en daarmee hun inzetbaarheid – te vergroten.

Gratis PSA adviesgesprek

Wil je een PSA onderzoek inzetten voor jouw organisatie en wil je hier graag vrijblijvend advies over? We plannen graag een gratis adviesgesprek met je in. Vul je gegevens in en we nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op!

vital-solutions
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Ik ben geïnteresseerd

Bel nu