De leefstijl van medewerkers is ontzettend bepalend voor de duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie. Logisch, een ongezonde leefstijl heeft in veel gevallen directe negatieve invloed op het functioneren van medewerkers en zo ook op het functioneren van de organisatie. En toch blijkt uit onderzoek van de Arbo Unie dat werkgevers het gesprek over leefstijl zelden durven aan te gaan met werknemers. Maar liefst 53% van de ondervraagde werkgevers gaat dit gesprek uit de weg, zelfs wanneer zij merken dat medewerkers een ongezonde leefstijl hebben. Hoe zit dat precies?

Kansen voor het vergroten van duurzame inzetbaarheid blijven liggen

Werkgevers schatten in dat zo’n 37% van hun werknemers geen gezonde leefstijl heeft en een derde van de ondervraagde werkgevers maakt zich hier ook zorgen over. Toch gaat 53% van de werkgevers het gesprek niet aan met de werknemers.

Maar liefst 78% van de ondervraagde werknemers erkent dat het gesprek over een gezonde leefstijl niet wordt aangekaart en 40% van hen vindt dat er voor de werkgever juist een rol ligt weggelegd bij het ondersteunen van een gezonde leefstijl.

Hier blijven behoorlijke kansen liggen in het optimaliseren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Terwijl er dus zowel vanuit werkgever als werknemer behoefte is om het gesprek over een gezonde leefstijl aan te gaan. Waarom blijft het gesprek dan uit? Werkgevers weten niet hoe, wanneer en of dit persoonlijke onderwerp überhaupt mag worden aangekaart.

Vergroot duurzame inzetbaarheid; ga het gesprek op deze manier aan

Dat de behoefte voor gesprekken over leefstijl er is, is duidelijk. Maar hoe ga je als werkgever zo’n gesprek aan? Voorkom dat medewerkers het gevoel krijgen dat ze worden veroordeeld of aangevallen. Dit kun je doen door aan te geven dat je je zorgen maakt over zijn of haar gezondheid en dat je graag wilt helpen om deze te verbeteren. Ga het gesprek aan op een positieve, ondersteunende manier en bied hulp.

En zo komen bij het tweede punt; bied concrete hulp. Door alleen uit te spreken dat je je zorgen maakt boek je geen resultaat, integendeel. Zorg er daarom voor dat je de medewerker ook werkelijk iets te bieden hebt, zoals bijvoorbeeld een gesprek met een vitaliteitscoach. Hier kan Vital Solutions je bij helpen.

Bij Vital Solutions zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van de algehele gezondheid van werknemers. Zo verzorgen we preventief medisch onderzoek waarbij zowel de fysieke als mentale gezondheid van werknemers in kaart wordt gebracht. Op basis van de resultaten bieden wij passende vitaliteitstrajecten waarmee we de leefstijl van medewerkers, en zo ook de duurzame inzetbaarheid van jouw organisatie, optimaliseren.  Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.

 

vital-solutions
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Ik ben geïnteresseerd

Bel nu