RI&E | Vital Solutions

RI&E uitvoeren? Wij zijn jouw vertrouwde partner.

Superscherp tarief

Tot wel 40% voordeliger dan landelijke aanbieders

Gratis adviesgesprek

We komen vrijblijvend langs om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden en bijbehorende risico’s

RI&E en/of toetsing

We verzorgen zowel de uitvoer van de RI&E als de toetsing ervan (enkel toetsing is ook mogelijk).

Nederlands en Engels

De RI&E kan zowel in het Nederlands als Engels worden uitgevoerd.

Gratis
informatiepakket

Wij verzorgen zowel de uitvoer van een RI&E als de toetsing ervan. Dit laatste wordt door onze gecertificeerde veiligheidskundige gedaan. Vital Solutions staat voor:

 • Uitvoering én toetsing door een expert
 • Snelle communicatie
 • Van a-z begeleiding tegen een scherp tarief

Neem nu contact op voor een vrijbijvende offerte op maat!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Download het RI&E informatiepakket

Wat is een RI&E?

RI&E staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie, oftewel het in kaart brengen van alle risico’s die kunnen voorkomen binnen een organisatie. Een RI&E wordt in het kort ook wel Risico Inventarisatie genoemd. Een RI&E bestaat feitelijk uit twee onderdelen:

 • Een lijst met alle (veiligheids- en gezondheids)risico’s in een bedrijf
 • Een plan voor het oplossen ervan

Door het opstellen van een RI&E kunnen risico’s zoveel mogelijk worden teruggedrongen/voorkomen. De kans op ziekteverzuim en ongevallen wordt hierdoor een stuk kleiner.

Wat is RI&E
ri&e groningen bij vital solutions

Gratis RI&E adviesgesprek

Wil je graag een vrijblijvende offerte voor de uitvoer van een RI&E ontvangen? Vul dan het RI&E contactformulier onderaan deze pagina in en we nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op om een gratis RI&E adviesgesprek in te plannen. Hierbij komt het volgende aan bod:

 • Bespreken van de huidige RI&E (indien aanwezig)
 • Bespreken of en met welke machines wordt gewerkt
 • Doornemen van de werkzaamheden en eventuele risico’s

Na afloop van het adviesgesprek stellen we geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte op. 

Risico Inventarisaties en Evaluatie opstellen

Door het opstellen van een RI&E checklist kunnen risico’s zoveel mogelijk worden teruggedrongen/voorkomen. De kans op ziekteverzuim en ongevallen wordt hierdoor een stuk kleiner:

 1. Voorbereidende fase: Voor je aan de slag gaat, is het verstandig om taken te verdelen binnen een organisatie. Wie gaat de RI&E uitvoeren? Een medewerker intern, of toch een externe organisatie? Denk ook na over de manier waarop een RI&E uitgevoerd gaat worden. Ga bijvoorbeeld na of hiervoor al richtlijnen zijn in jullie branche of dat er volgens een eigen richtlijn getoetst zal gaan worden.

2. In deze fase is het van belang dat alle risico’s die zich voordoen in een organisatie in kaart worden gebracht. Gezien bepaalde risico’s zich niet voordoen voor elk type medewerker, kan het helpen om medewerkers van verschillende afdelingen te raadplegen over de risico’s die zij zien/ervaren op de werkvloer. Tip: let niet alleen op fysieke risico’s, ook mentale risico’s dienen in kaart te worden gebracht. De RI&E vragenlijst van Vital Solutions kan je hierbij helpen.

3. Nu de lijst met risico’s is opgesteld is het noodzakelijk om te analyseren welke risico’s het grootst zijn en welke risico’s als eerste geprioriteerd dienen te worden. Let hierbij op de volgende zaken:

 • Hoe vaak doet het risico zich voor?
 • Voor hoeveel medewerkers vormt een bepaald risico en risico?
 • Wat zijn de gevolgen/schade van een risico?

4. In de vorige stap is in kaart gebracht welke risico’s geprioriteerd dienen te worden. Op basis van deze prioriteitenlijst kun je een plan van aanpak maken. In het plan omschrijf je hoe je de risico’s die je inzichtelijk hebt gemaakt, zoveel mogelijk kunt beperken of voorkomen. Een RI&E kan zelf opgesteld worden of door een erkend veiligheidsdeskundige. Wanneer je een RI&E zelf wilt opstellen voor een organisatie met meer dan 25 werknemers, dan dien je altijd de RI&E te laten toetsen door een hogere veiligheidskundige.

Bij Vital Solutions kunnen we het opstellen van een plan van aanpak uit handen nemen van een organisatie. Hierdoor weet je zeker dat het plan van aanpak voor jouw organisatie aan de juiste vereisten voldoet.

5. Ook voor de toetsing ben je aan het juiste adres van Vital Solutions, gezien wij beschikken over een erkend veiligheidskundige. We checken in deze fase of er inderdaad wordt voldaan aan alle normen en regels die gelden voor jouw branche.

Duurzame inzetbaarheid verbeteren

Een RI&E uitvoeren is vaak de eerste stap in het proces om de vitaliteit van een organisatie te verbeteren. Om inzichtelijk te maken hoe werknemers er fysiek en mentaal voorstaan, bieden wij diverse PMO en PAGO onderzoeken aan. Op basis van deze onderzoeken, bieden wij inzichten in de vitaliteit en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Mocht je als bedrijf op deze resultaten willen inspelen, dan bieden wij diverse vitaliteitsprogramma’s aan. Met deze programma’s zorgen wij ervoor dat de risico’s op verzuim gereduceerd worden.

ri&e uitvoer groningen
risico inventarisatie ri&e groningen

RI&E uitvoeren in organisaties met vrijwilligers

Wist je dat het ook voor organisaties waarin vrijwilligers werkzaam zijn, het verplicht is om een Risico Inventarisatie en Evaluatie uit te voeren volgens het Arbobesluit artikel 9.5a? Vrijwilligers worden namelijk gezien als werknemers, waardoor deze groep dezelfde rechten heeft als betaalde werknemers. Werken vrijwilligers bijvoorbeeld in een omgeving waarin ze worden blootgesteld aan schadelijke geluiden, dan is het verstandig om een extra module gericht op geluid aan de RI&E toe te voegen.

Alle vragen over de RI&E

Is een RI&E verplicht?

Volgens artikel 5 van de ARBO-wet is het periodiek uitvoeren van een RI&E verplicht voor alle organisaties die één of meerdere medewerkers in dienst hebben. In veel gevallen is daarnaast ook verplicht om de RI&E te laten toetsen. Bij Vital Solutions kunnen we de toetsing van RI&E’s tegen een voordelig tarief verzorgen.

Wil je weten hoe het zit met de verplichting van een RI&E voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we lichten dit graag toe.

Is toetsing van een Risico Inventarisatie verplicht?

In veel gevallen is toetsing verplicht, echter niet altijd. Als het toetsen van een RI&E verplicht is, dient dit door een gecertificeerde ARBO-dienst of veiligheidsdeskundige te worden gedaan.

Wanneer is toetsing van de RI&E verplicht?

 • Als er voor de organisatie geen erkend RI&E instrument met keurmerk beschikbaar is, of;
 • Als de organisatie meer dan 25 werknemers (personen) in dienst heeft.

Wanneer is toetsing van de RI&E niet verplicht?

 • Als de organisatie maximaal 25 werknemers in dienst heeft
  én;
 • Als er een erkend RI&E instrument is waar gebruik van kan worden gemaakt.

Wat kost het uitvoeren van een RI&E?

Een RI&E is altijd maatwerk, en afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen de omvang van de organisatie, de werkzaamheden, of er met gevaarlijke machines wordt gewerkt een belangrijke rol. Om je een goed beeld te geven van de te verwachten kosten komen we graag langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Je ontvangt dan een offerte op maat. Uiteraard gaan we hierbij altijd voor een scherpe prijs.

Vrijblijvende
afspraak plannen

Wil je liever met een van ons doornemen welke aanpak het meest geschikt is voor jullie bedrijf? Plan dan vrijblijvend een afspraak met één van de medewerkers van Vital Solutions. Wij denken graag met je mee.

Kennismaken
met Vital Solutions

Vital Solutions biedt een volledig pakket aan op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers.  Neem vrijblijvend contact met ons op over organisatie vitaliteit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Lorraine Luchjenbroers

Lorraine Luchjenbroers

Sinds 2017 ben ik actief in de branche rondom duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Als eigenaar van Vital Solutions hou ik mij bezig met het adviseren van zowel kleine als grote organisaties op het gebied van het verbeteren van de inzetbaarheid van medewerkers. Zo verzorgen wij o.a. Preventief Medisch Onderzoek, PAGO onderzoek en diverse vitaliteitstrajecten. Daarnaast schrijf ik regelmatig blogs en plaats ik content over werkgeluk, gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Bel nu