Het verzuimpercentage in Nederland lag volgens ArboNed in 2023 rond de 4%. Verzuim veroorzaakt voor bedrijven niet alleen financiële lasten, maar ook andere uitdagingen op de werkvloer. In deze blog lees je wat verzuim is, en wat het betekent voor een werkgever.
Wat is verzuim?
De definitie van verzuim is het niet aanwezig zijn van een werknemer op de werkplek tijdens normale werktijd, meestal door ziekte of persoonlijke redenen. Verzuim kan verschillende oorzaken hebben zoals fysieke klachten, mentale klachten, of andere redenen.
Fysieke klachten
Wanneer een werknemer uitvalt vanwege fysieke klachten, is er vaak sprake van ziekte of een lichamelijke belemmering. Hierdoor is de werknemer fysiek niet in staat om te werken. Fysieke klachten kunnen variëren in ernst, van een belemmerende blessure tot aan een levensbedreigende ziekte.
Mentale klachten
Verzuim door mentale klachten verwijst naar werknemers die niet kunnen werken door geestelijke belemmeringen. Dit kan een burn-out, depressie, angststoornis of iets anders zijn. Deze klachten verhinderen de werknemer van het kunnen nadenken en daardoor het kunnen uitvoeren van hun werkzaamheden. In veel gevallen leiden mentale problemen ook tot fysieke problemen.
Andere redenen
In sommige gevallen is het lastig in te schatten waarom een werknemer niet aanwezig is op de werkplek. Iemand kan bijvoorbeeld geen zin hebben om naar werk te komen. Echter, kan dat ook weer een andere oorzaak hebben zoals ongewenst gedrag op de werkvloer. Wanneer een werknemer last heeft van zulk gedrag, kan het angst creëren voor de werkplek, collega´s of leidinggevenden.
Wat zijn de gevolgen van verzuim voor een bedrijf?
De gevolgen van ziekteverzuim bij bedrijven zijn groot. Historisch gezien is het verzuim het laagst bij kleine bedrijven van minder dan 10 werknemers; 2,6% ten opzichte van 4,3% bij middelgrote bedrijven en 5,5% bij bedrijven met meer dan 100 werknemers (bron: CBS). De gevolgen hiervan merkt men op verschillende onderdelen binnen het bedrijf.
Financieel: kosten verzuim per dag
Verzuim brengt financiële gevolgen met zich mee. Een werknemer die uitvalt door verzuim kost een werkgever in Nederland gemiddeld tussen de €250 en €300 per dag, volgens schattingen van diverse onderzoeken (bron o.a. Zilveren Kruis). Deze kosten omvatten onder andere loondoorbetaling, vervangingskosten en verminderde productiviteit.
Organisatorisch: uitdagingen op de werkvloer
Naast financiële gevolgen heeft ziekteverzuim ook een groot effect op de bedrijfsvoering. Uitval van één of meerdere collega’s zorgt voor uitdagingen in de planning, verhoogde werkdruk voor andere collega’s en mogelijk verminderde kwaliteit van dienstverlening.
Het verlagen en tijdig voorkomen van verzuim is daarom essentieel voor bedrijven. Hieronder lees je meer over hoe je dit kunt aanpakken als organisatie.
Hoe verzuim verlagen binnen mijn bedrijf?
Ziekteverzuim verlagen binnen bedrijven is anders voor iedere organisatie. We hebben hieronder een aantal belangrijke stappen voor je op papier gezet waarmee je kunt werken aan minder uitval op de werkvloer:
- Wijs een case manager of HR-verantwoordelijke ‘verzuim medewerker’ aan als aanspreekpunt die zorgt voor monitoring en communicatie omtrent de uitgevallen collega.
- Zorg voor directe communicatie en ondersteuning. Neem contact op met de persoon en bespreek of er tijdelijk ander of minder belastend werk mogelijk is.
- Schakel de bedrijfsarts in die de gezondheidssituatie en mogelijkheden tot terugkeer in kaart kan brengen. Een alternatief hier is een vitaliteitscheck om de gezondheidssituatie van werknemers in kaart te brengen: lees hier meer.
- Stel een werkhervattingsplan op, geheel afgestemd op de behoeften van de werknemer.
- Communiceer de uitval aan betrokken collega’s, zonder de privacy van de uitgevallen werknemer te schenden.
- Zorg voor regelmatige check-ins met de werknemer om de voortgang te monitoren.
Tips om verzuim te voorkomen
Bovenstaande stappen vormen een tijdrovend en kostbaar proces voor de werkgever. Voor de uitgevallen werknemer is het vooral fysiek en mentaal erg zwaar om in het verzuimproces terecht te komen. Het beste is daarom om verzuim te voorkomen; dit bespaart zowel werkgever als werknemer een hoop lasten.
Aan de hand van onze ervaring met het uitvoeren van vitaliteitsonderzoeken en het ondersteunen van bedrijven bij het voorkomen van verzuim hebben we een aantal praktische tips voor je op papier gezet:
- Creëer een gezonde werkomgeving: zorg bijvoorbeeld voor ergonomische werkplekken en handhaaf veiligheidsnormen.
- Zorg voor gezondheidsvoorzieningen: organiseer evenementen omtrent beweging en gezonde voeding, en bied regelmatig gezondheidschecks aan.
- Bied flexibele werkuren en thuiswerken: voor veel mensen helpt deze flexibiliteit om de werk-privébalans te verbeteren.
- Ondersteun de mentale gezondheid van werknemers: bied toegang tot een vertrouwenspersoon en andere therapeutische diensten.
- Handhaaf effectieve communicatie en leiderschap: bevorder een open communicatiestructuur waarin werknemers zich gehoord voelen. Een andere optie is het organiseren van een leiderschapstraining om leidinggevenden te trainen ondersteunend en empathisch te zijn.
- Stel een preventief Verzuimbeleid op: ontwikkel een duidelijk en eerlijk ziekteverlofbeleid en herken de vroege signalen van ziekte binnen de organisatie.
- Ondersteun verzuimende werknemers bij terugkeer naar werk: bied een gestructureerd re-integratieprogramma om deze werknemers zo goed mogelijk te begeleiden.
- Monitor en verbeter tevredenheid: voer regelmatig een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit en neem actie op de feedback.
Door deze strategieën te combineren, kan een bedrijf een proactieve aanpak hanteren om verzuim te verminderen en een gezonde, productieve werkomgeving te bevorderen.
Aan de slag!
Ben jij benieuwd hoe jullie organisatie een proactieve aanpak kan opstellen om verzuim te voorkomen? Wij helpen je graag bij het brainstormen over een gezondheidscheck of een medewerkerstevredenheidsonderzoek.
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd in het verbeteren van vitaliteit op de werkvloer, voor alle soorten organisaties.