Meer vitaliteit in organisaties voor vitale werknemers!

 

Vitaliteit in organisaties wordt vaak onderschat. “We zetten wekelijks een fruitmand neer, organiseren periodiek een sportles en dan zijn we er wel”. Vitaliteit betekent echter meer dan dat!

Vitale organisaties doen meer dan alleen het stimuleren van gezonde voeding en beweging. In dit blog leggen we uit wat vitale medewerkers écht inhouden, en delen we een aantal praktische tips om de vitaliteit in je organisatie te verbeteren.

Wat is vitaliteitsmanagement?

Vitaliteitsmanagement betekent dat je bekijkt hoe je het optimale uit mensen kunt halen. De mensen zijn namelijk de motor van je bedrijf! Als je de vitaliteit in je organisatie wil verbeteren, zul je goed moeten kijken wat jouw medewerkers drijft en wat hen productief maakt. Hieronder een aantal manieren:

 

1. Waarom medewerkers minder vitaal worden

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand niet op de juiste plek zit, of niet gelukkig wordt van het werk dat er gedaan moet worden. Vitale organisaties proberen op deze knelpunten in te spelen. Uiteraard zijn persoonlijke factoren of problemen in de privésfeer erg nadelig voor de productiviteit. Om de vitaliteit in jouw organisatie te verbeteren kan het helpen om een luisterend oor te bieden.  

Vaak is er ook niet genoeg beweging of gezonde voeding in het spel. Om de vitaliteit in de organisatie te verhogen kan hier op ingespeeld worden. Soms is een directe collega of leidinggevende zelfs onderdeel van het probleem, bijvoorbeeld wanneer iemand niet optimaal presteert door interne conflicten. Dit kan zorgen voor een energielek waardoor een medewerker minder vitaal wordt. 

Zo zie je maar, het gaat niet altijd over een mandarijntje hier of een sportles daar. Natuurlijk draagt dit bij, maar het is goed om te bedenken dat sommige problemen juist niet hieruit voortkomen.

2. Meten is weten voor vitale organisaties

Om vitaliteit in organisaties te verbeteren is het belangrijk om te onderzoeken waar eventuele knelpunten zitten. Een pmo onderzoek (ook wel preventief medisch onderzoek) of inzetbaarheidsscan is een goede manier om dit te doen.

Door middel van vragenlijsten die op de vitale organisatie afgestemd zijn wordt duidelijk hoe het met de fysieke én mentale gezondheid van medewerkers staat. Daarnaast geeft het rapport inzicht waar de eventuele knelpunten zitten. Zo kunnen de organisaties dit op hun eigen manier aanpakken!

Desgewenst kunnen de vragenlijsten aangevuld worden met een fysiek onderzoek. Hierbij worden bijvoorbeeld het cholesterol, glucose, bloeddruk en de handknijpkracht gemeten. Ook kan er een longfunctietest worden uitgevoerd. Door de medewerker inzicht te geven in zijn/haar gezondheid, wordt extra bewustwording gecreëerd. Veel medewerkers worden hierdoor extra gemotiveerd om aan hun gezondheid te gaan werken.

3. Zorg voor bevlogen medewerkers die erin geloven!

Om de vitaliteit in je organisatie te verbeteren, is het belangrijk dat een aantal mensen de kar trekt. Immers: hoe meer mensen erin geloven, hoe beter het resultaat! Het goede voorbeeld geven is hierin erg belangrijk.

Als leidinggevenden zelf niet gemotiveerd zijn om het maximale uit hun gezondheid te halen, wordt het erg lastig om medewerkers te inspireren. Zorg daarom dat management en leidinggevenden het goede voorbeeld geven en inspireer elkaar.

Hoe je dit doet? Organiseer bijvoorbeeld challenges binnen groepjes collega’s waarbij ze beloond worden als ze als groep een bepaald resultaat behalen (bijvoorbeeld een x aantal stappen per week). Zo hou je het interessant!

4. Vitaliteit in organisaties is maatwerk

 Onze ervaring is dat managers en leidinggevenden erg gemotiveerd zijn om met een oplossing voor minder vitale medewerkers te komen. De eerder genoemde fruitmand bijvoorbeeld, of een gratis abonnement op de sportschool. Maar dat is vaak niet voldoende om vitaliteit in organisaties te verbeteren.

Wat voor de ene persoon werkt, hoeft namelijk voor de ander niet te werken. Het doel is juist om de groep mensen te bereiken die niet vooraan in de rij staat bij de sportschool. Deze groep mensen heeft vaak behoefte aan een andere vorm van begeleiding en zullen huiverig zijn om aan sportworkshops mee te doen.

Vaak hebben ze eerder behoefte aan een oplossing op maat. Persoonlijke coaching bijvoorbeeld, waarbij mensen stap voor stap naar een gezondere leefstijl worden begeleid. De werknemer zelf weet als geen ander waar zijn/haar behoefte ligt. Geef iemand dus de ruimte om een eventueel vitaliteitsbudget naar eigen invulling te besteden.

5. Betrek je zorgverzekeraar

Veel zorgverzekeraars hebben een zogenoemd vitaliteitsbudget. Heb je een collectieve zorgverzekering voor medewerkers? Ga dan met je zorgverzekeraar in gesprek over de mogelijkheden. In veel gevallen zijn ze bereid tot cofinanciering van vitaliteitstrajecten, of stellen ze een vitaliteitsbudget per medewerker beschikbaar.

Wil je naar aanleiding van dit blog de vitaliteit binnen je eigen organisatie optimaliseren, en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Bij Vital Solutions begeleiden we zowel kleine als grote organisaties op weg naar een vitalere organisatie. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek! Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd in het verbeteren van vitaliteit in organisaties.

8 + 3 =

Call Now ButtonBel nu