Hitte op de werkplek heeft een negatief effect op de arbeidsproductiviteit. Zo is uit onderzoek gebleken dat bij temperaturen vanaf 25°C de gemiddelde productiviteit met 2 procent per graad afneemt. Het lichaam verbruikt bij hoge temperaturen namelijk meer energie om de warmte kwijt te kunnen raken, wat vermoeidheid en verminderde concentratie als gevolg heeft.

Aangezien de thermometer deze week de dertig graden wederom aantikt, leek dit ons een goed moment om eens te kijken naar de regels aangaande hitte op de werkplek en hoe jij het je werknemers wat comfortabeler kunt maken.

Algemene regels voor hitte op de werkplek

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal regels opgesteld omtrent werken in hoge temperaturen. Dit zijn geen wettelijke grenswaarden, maar geven jou als werkgever wel inzicht in wanneer er wel of niet goed kan worden gewerkt in de hitte.

 

  • In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26˚C.
  • Bij temperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra lichamelijke belasting en behoort men na te denken over maatregelen.
  • Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximum van 28˚C.
  • Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26˚C. Mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is;zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C.
  • Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is;anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.

Hoe beperk je hitte op de werkplek?

Naast het naleven van bovenstaande regels, kun je de werkplek op verschillende manieren aangenamer maken voor je werknemers. We geven je graag een aantal tips:

Verkoeling
Zorg voor verkoeling op de werkplek doormiddel van airconditioning en verhoog de luchtsnelheid met ventilatoren.

Zonwering
Zorg voor voldoende zonwering. Hierbij geldt dat buitenzonwering effectiever is dan binnenzonwering.

Tropenrooster
Geef medewerkers de mogelijkheid om eerder te beginnen, zodat ze langer in een koele omgeving werken en naar huis kunnen wanneer het echt warm begint te worden.

Vaker pauze
Stimuleer je werknemers om vaker korte pauzes te nemen, waarbij ze wat kunnen drinken en mogelijk wat kunnen afkoelen of zich kunnen opfrissen.

Meer drinken
Stimuleer je werknemers om zowel vaker te drinken als lauw vocht te drinken. Bij te koud of te warm drinken moet het lichaam extra werken om de lichaamstemperatuur te reguleren.

Lichte maaltijden
Het verteren van vette, zoute of zware maaltijden verbruikt veel energie, die het lichaam niet meer kan gebruiken om af te koelen. Een mooi moment om een lichte lunch te organiseren en extra veel groente en fruit uit te delen.

Koele kleding
Laat eventuele kledingvoorschriften voor werknemers indien mogelijk wat los en sta je werknemers bijvoorbeeld toe een korte broek te dragen.

Ijsjes
Regel een ijsje voor je werknemers. Een ijsje biedt niet alleen verkoeling, maar wordt vaak ook enorm gewaardeerd. De tijd dat ijsjes per definitie ongezond waren is gelukkig al lang voorbij; onwijslekkerijs.nl levert bijvoorbeeld lekkere én gezonde ijsjes op het werk.

Stel een hitteplan op

Bovenstaande tips kun je eventueel omzetten in een hitteplan voor jouw organisatie. Een hitteplan of hitteprotocol omschrijft de belangrijkste maatregelen die binnen jouw organisatie moet worden genomen wanneer er sprake is van aanhoudende warmte op de werkplek.

Een hitteplan biedt niet alleen jou als werkgever maar ook jouw werknemers heldere richtlijnen. Zo weet iedereen binnen de organisatie welke stappen moeten worden ondernomen en kan er bij hoge temperaturen snel worden geschakeld om de arbeidsproductiviteit op peil te houden.

Bel nu