Werknemers met ernstig overgewicht verzuimen gemiddeld 14 dagen per jaar meer dan medewerkers met een gezond gewicht (bron: RIVM). Voor veel werkgevers zorgt dit voor een enorme kostenpost; de meeste organisaties bieden daarom wel een of meerderevitaliteitsprogramma’s aan. Maar wat nu als die ene medewerker, die dit juist zo nodig lijkt te hebben, hier ver bij uit de buurt blijft? In dit artikel geven we een aantal tips om het onderwerp overgewicht bespreekbaar te maken en eventueel ziekteverzuim zoveel mogelijk terug te dringen.

1: Onderzoek eerst of het nodig is om het met de persoon in kwestie te bespreken

Wellicht een open deur, maar het is een vooroordeel dat iemand met overgewicht per definitie ongezonder is dan iemand met een gezond gewicht. Ook slanke mensen kunnen een ongezond voedingspatroon of ongezonde leefstijl hebben, terwijl er daarentegen volop mensen met overgewicht zijn die toch gezond eten, voldoende bewegen en zelden ziek zijn. Kijk daarom eerst of de persoon in kwestie ook daadwerkelijk last heeft van zijn/haar overgewicht. Verzuimt de werknemer bijvoorbeeld meer dan een collega, of blijven de prestaties achter? Alleen dan is er reden om het gesprek aan te gaan.

2: Bied hulp in plaats van een oordeel

Zorg ervoor dat je je collega niet aanvalt en ga op een positieve manier het gesprek aan. Geef bijvoorbeeld aan dat je je zorgen maakt over zijn/haar gezondheid en dat je graag zou helpen om deze te verbeteren. Vraag ook hoe de medewerker zijn/haar gezondheid zelf ervaart en of hij/zij behoefte zou hebben aan ondersteuning op dit gebied. Probeer te achterhalen waar de oorzaak van iemands ongezonde leefstijl zit. Misschien heeft de werknemer in kwestie veel last van stress en komt hij/zij daardoor onvoldoende aan het verbeteren van de gezondheid toe? In de praktijk willen veel mensen wel hun leefstijl verbeteren, maar weten ze simpelweg niet waar te beginnen.

3: Zorg dat je iets te bieden hebt

Een werknemer heeft er niets aan alleen te weten dat jij je zorgen maakt om zijn/haar gewicht; geef daarom zo concreet mogelijk aan hoe je iemand kan helpen bij het verbeteren van zijn/haar leefstijl. Wellicht kan je een vitaliteitscoach inschakelen of kan je een financiele bijdrage aan ondersteuning leveren?

Voorkom in elk geval dat je zelf in de rol van vitaliteitscoach gaat zitten. Voor veel medewerkers is overgewicht een gevoelig onderwerp. Ze weten zelf ook wel dat gezonde voeding en sport belangrijk zijn en hebben dit al ontelbaar vaak gehoord. Schakel daarom bij voorkeur een expert in die samen met de medewerker op zoek gaat naar de oorzaak van zijn/haar ongezonde leefstijl en kan helpen om deze stap voor stap te verbeteren.

vital-solutions
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Ik ben geïnteresseerd

Bel nu