Wat is een werkplekonderzoek?
Een werkplekonderzoek is bedoeld om de mentale en fysieke klachten op de werkvloer te voorkomen en te verhelpen. Een goede werkplek staat aan de basis van een vitale organisatie en is belangrijk voor de gesteldheid en productiviteit van de medewerkers.
Bij een werkplekonderzoek wordt de werkplek beoordeeld om te kijken of deze voldoet aan de vereisten voor een veilige, gezonde en efficiënte werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan de naleving van arbo-richtlijnen bij een bouw organisatie waar veel met zware materialen gewerkt wordt.
Een dergelijk onderzoek wordt vaak uitgevoerd door gecertificeerde arbo deskundige specialisten om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen. Zo kan je als organisatie problemen in kaart brengen en aanpassingen aan de werkplek doen.
Is een werkplekonderzoek verplicht?
Nee, een werkplekonderzoek is niet verplicht. Wel stelt de Arbowet dat een werkgever haar werknemers een gezonde en veilige werkplek biedt met de nodige professionele ondersteuning. Denk hierbij aan ergonomische werkplekken en goede regulaties voor het tillen van zware materialen.
Ondanks dat het onderzoek niet verplicht is, zien steeds meer bedrijven hier wel de noodzaak van in. Naast de gezondheidsvoordelen voor de medewerkers, tonen bedrijven hiermee aan dat ze geven om de gezondheid van medewerkers.
Iets wat ten tijde van arbeidskrapte steeds belangrijker wordt. Door een werkplekonderzoek uit te voeren blijven je medewerkers langer fit en zorg je voor duurzame inzetbaarheid.
Hoe wordt een werkplekonderzoek uitgevoerd?
Tijdens een werkplekonderzoek worden de factoren in kaart gebracht die ervoor zorgen dat medewerkers zich niet fit voelen. Als dit niet duidelijk is, kan er namelijk geen plan van aanpak worden gemaakt.
Deze factoren worden in kaart gebracht middels een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). In deze inventarisatie worden alle mogelijke gezondheidsrisico’s in kaart gebracht. Dit wordt gedaan middels een lijst met daarop alle (veiligheids- en gezondheids) risico’s van een bedrijf. Op basis van deze uitkomsten worden, samen met een PMO of een PAGO, alle mogelijke verbeterpunten van een organisatie duidelijk.
Als dit in kaart is gebracht is de volgende stap om een concreet plan van aanpak op te zetten, om zo alle risico’s weg te nemen of te verbeteren. Ook wordt er aandacht besteed aan evaluatie om de genomen maatregelen zo effectief mogelijk in te zetten.
Enkele voorbeeldvragen van een werkplekonderzoek
Hieronder staan enkele voorbeeldvragen van een onderzoek. Dit kan natuurlijk per bedrijf en doel van het onderzoek verschillen.
- Heeft u lichamelijke klachten?
- Waar ervaart u de lichamelijke klachten?
- Denkt u dat de lichamelijke klachten met het werk te maken hebben?
- Hoe tevreden bent u over uw huidige werkomgeving?
- Vindt u dat uw werkplek verbeterd moet worden?
Waarom is het belangrijk om een werkplekonderzoek uit te voeren?
Lichamelijk zwaar werk of andere fysieke belasting kan zorgen voor een hoger verzuim, met als gevolg hogere verzuimkosten. Door een werkplekonderzoek uit te voeren kan je de risicofactoren in kaart brengen en het verzuim door lichamelijke belasting verminderen of volledig voorkomen.
Bij lichamelijke belasting kan je denken aan zwaar tillen, een verkeerde werkhouding, maar ook vaak dezelfde (lichte) beweging maken. Door het nemen van maatregelen zorg je voor een gezonde werkomgeving voor je medewerkers.
Zoals aangegeven zal uit een risico-inventarisatie onderzoek blijken welke factoren van invloed zijn op de gezondheid van je medewerkers. Zo kan jij als organisatie gerichte acties ondernemen en de vitaliteit op de werkvloer verbeteren
Voordelen van werkplekonderzoeken
- Voorkomen van gezondheidsklachten: Door een dergelijk onderzoek uit te voeren kunnen fysieke en mentale gezondheidsklachten voorkomen worden, denk hierbij aan nekklachten of RSI.
- Verhoging productiviteit: Een goed ingerichte werkomgeving kan de efficiëntie verhogen en fouten verminderen.
- Voldoet aan wettelijke eisen: In Nederland verplicht de Arbowet werkgevers een veilige werkomgeving te bieden.
- Vermindering verzuim(kosten): Door een goede werkplek aan te bieden wordt de kans op verzuim verlaagd, wat een organisatie veel kosten kan besparen.
Vital Solutions, jouw partner in vitaliteit op de werkvloer
Ben jij klaar om de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren? Bij Vital Solutions hebben we al veel bedrijven mogen helpen om de gezondheid van hun medewerkers omhoog te brengen.
Een werkplekonderzoek aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op en dan bespreken we graag, geheel vrijblijvend, de mogelijkheden voor jouw organisatie.