Workshop Leiderschap

Op zoek naar een workshop leiderschap? Bij Vital Solutions bieden we diverse workshops en trainingen aan.

Workshops leiderschap & leiderschapstraining

Bij Vital Solutions bieden we diverse workshops en trainingen aan gericht op leiderschap. Denk bijvoorbeeld aan een leiderschap workshop ‘effectief communiceren op basis van DISC’ en een workshop ‘Eigenaarschap en professioneel aanspreken’. Daarnaast bieden we ook een leiderschapstraining “Empatisch en coachend leidinggeven” aan. Deze authentieke leiderschapstraining speelt in op de hedendaagse problematiek rondom werkdruk, stress en een veilige werkomgeving. Ben je benieuwd naar onze workshops en trainingen? Bekijk dan de onderstaande mogelijkheden.

Vraag een offerte aan

 

Stap 1: Vul je gegevens in

Stap 2: Ontvang binnen 1 dag een gratis offerte

Stap 3: Maak je keuze

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Offerte aanvragen

Workshop leiderschap: Effectief communiceren op basis van DISC

Elk individu heeft een voorkeur voor de manier waarop er gecommuniceerd wordt op de werkvloer. De ‘directe’ communicatiestijl die door de een als duidelijk en prettig wordt ervaren, kan op iemand anders bot en kil overkomen. Dit zorgt vaak voor miscommunicatie, irritatie en onbegrip.

De DISC-methode geeft op een eenvoudige manier inzicht in de 4 communicatiestijlen en de 4 leidinggevende stijlen. In de DISC workshop ontdekken medewerkers aan de hand van diverse vraagstellingen welke DISC communicatiestijlen het meest op hen van toepassing zijn en welke kenmerken daarbij horen. Deelnemers leren wat mogelijke valkuilen of kwaliteiten zijn en hoe ze hun communicatie effectiever kunnen laten verlopen. Men krijgt meer begrip voor de wijze waarop collega’s communiceren en leert de communicatiestijl aan te passen aan de ander.

 • Duur: 2,5 uur
 • Prijs: €975,-
 • Max. aantal deelnemers: 15
 • Online mogelijk: Ja
effectief-communiceren
eigenaarschap-en-professioneel-aanspreken

Workshop leiderschap: Eigenaarschap en professioneel aanspreken

Vrijwel iedereen heeft er weleens mee te maken; die ene collega die regelmatig zijn of haar afspraak niet nakomt. Dit leidt niet alleen tot vertraging in het project, maar zorgt vaak ook voor veel irritatie bij collega’s. Medewerkers zijn vaak terughoudend om elkaar hierop aan te spreken; er bestaat angst voor de reactie van de ander en het mogelijk ontstaan van een conflict. Zonde, want het ineffectieve gedrag wordt hiermee in stand gehouden.

In de workshop “Eigenaarschap & professioneel aanspreken” gaan we daarom actief met dit onderwerp aan de slag. Allereerst gaan we (kort) in op wat eigenaarschap inhoudt en wat medewerkers daarin zelf kunnen verbeteren. Het grootste gedeelte van de workshop gaat over onderlinge communicatie. Hoe spreek je elkaar erop aan als iets niet goed gaat en hoe zorg je dat je de gewenste uitkomst bereikt? We behandelen de verschillende elementen die in deze gesprekken thuishoren en we leren medewerkers om op zoek te gaan naar de positieve intentie van de ander.

 

 • Duur: 2,5 uur
 • Prijs: €975,-
 • Max. aantal deelnemers: 15
 • Online mogelijk: Ja

Leiderschapstraining: Empatisch en coachend leidinggeven

Leidinggevenden spelen een cruciale rol als het gaat om werkdruk, werkstress en een veilige werkomgeving. Het is belangrijk dat ze enerzijds in staat zijn om stressklachten bij medewerkers tijdig te signaleren, en anderzijds empathisch en toch adequaat te reageren als een medewerker aangeeft veel stress te ervaren. Empathie is voor een leidinggevende dan ook een belangrijke vaardigheid.

We trainen de deelnemers in hoe zij oordeelvrij kunnen luisteren in hun gesprekken met medewerkers. Want, als oordelen begint, stopt luisteren. Ook trainen we de leidinggevenden in coachend leidinggeven. Hierin staat het geven van feedback en vragend coachen centraal. Dit onderdeel zorgt voor creativiteit, eigenaarschap, autonomie, motivatie en werkplezier. Tot slot wordt het onderwerp ongewenst gedrag op de werkvloer meegenomen. Ethics, values en psychologische veiligheid staan hierbij centraal.

 

 • Duur: 1 volledige dag
 • Prijs: €2.750,-
 • Max. aantal deelnemers: 12
 • Online mogelijk: Ja

Workshops of trainingen van Vital Solutions

 

Onze trainingen zijn zowel voor reguliere medewerkers als voor managers/leidinggevenden geschikt. We gaan namelijk in op elk aspect van leiderschap in organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de theorie achter leiderschap, effectiever communiceren met collega’s en leiderschap en cultuur in organisaties. De theorie wordt dus gecombineerd met leiderschapsvaardigheden die direct worden toegepast in onze workshops of training. 

  Leiderschap tips

  1. Communiceer duidelijk
  Effectief communiceren is één van de belangrijkste vaardigheden voor goed leiderschap. Door aan te geven wat je van een ander verwacht en daarnaast zelf ook open te communiceren, schep je vertrouwen en voorkom je misverstanden.

  2. Stel haalbare doelen
  Wanneer je te hoge eisen of doelen stelt, loop je de kans dat je te ambitieuze doelen nastreeft. Het nadeel hiervan is dat als dit vaker voorkomt, mensen in je omgeving teleurgesteld of zelfs gedemotiveerd raken.

  3. Wees flexibel maar ook besluitvaardig
  Niet elke situatie loopt nou eenmaal zoals je van tevoren in gedachten hebt. Van een leider mag je flexibiliteit verwachten. Door tijdig en adequaat te kunnen handelen in onverwachte situaties, kun je sturing geven aan de mensen die dat nodig hebben. Zo zorg je ervoor dat gezamenlijke doelen alsnog worden behaald.

  4. Stel jezelf empatisch op
  Hoewel het misschien niet een eigenschap is waar direct aan wordt gedacht bij een leider, speelt empathie een belangrijke rol. Als je een gezamenlijk doel wilt bereiken, is het van belang dat je ook begrip hebt voor persoonlijke situaties. Door hiernaar te informeren versterk je je band met anderen, waardoor ze eerder bereid zullen zijn om naar je te luisteren.

  leiderschap-tips

   

   

  Alle vragen over leiderschap workshops en trainingen

  Wat is leiderschap?

  Definitie leiderschap: leiderschap zou je kunnen omschrijven als het vermogen om anderen te beïnvloeden en inspireren om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Niet alleen het tonen van assertiviteit is van belang, ook effectief communiceren en eigenaarschap tonen, spelen een belangrijke rol in dit proces.

   

  Wat is effectief leiderschap?

  Effectief leiderschap zou je kunnen omschrijven als leidinggeven op een manier waarop een doel ook daadwerkelijk wordt bereikt. Je zou iemand kunnen zien als een effectieve leider in een organisatie wanneer hij of zij ervoor zorgt dat doelen behaald kunnen worden door op een positieve manier te communiceren, constructieve feedback te geven en tijdig te reageren op (nieuwe) omstandigheden en uitdagingen.

  Welke leiderschapsstijlen zijn er?

  De DISC persoonlijkheidsprofielen kunnen worden gebruikt om inzicht te krijgen in de verschillende karaktereigenschappen van mensen in relatie tot leiderschapsstijlen. DISC geeft dus inzicht in het gedrag en de communicatie van mensen. We onderscheiden communicatie/gedragskenmerken die passen bij verschillende leiderschapsstijlen:

  • Dominant (rood): Assertief, geïnteresseerd & direct → Deze leiders worden vaak gezien als besluitvaardig omdat ze goed zijn in het nemen van beslissingen.
  • Interactief (geel): Vriendelijk & spraakzaam → Dit type leider wordt gezien als optimistisch en creatief.
  • Stabiel (groen): Sociaal, stabiel, loyaal & praktisch → Leiders met deze kenmerken zijn erg goed in het luisteren waardoor ze vaak rustig overkomen. Harmonie is erg belangrijk voor ze.
  • Consciëntieus (blauw): Analytisch, nauwkeurig & gevoelig → Dit type leider gaat gestructureerd te werk. Hij of zij vindt het leuk om feiten en details te verzamelen.

  Ondanks het feit dat elke leiderschapsstijl positieve eigenschappen met zich meebrengt, is het ook goed om je bewust te zijn van de valkuilen. Een assertief persoon kan bijvoorbeeld (onbewust) ook intimiderend overkomen. Wil je hier meer over leren? Informeer dan naar onze workshop leiderschap!

  Kennismaken
  met Vital Solutions

  Wil je aan de slag met een workshop leiderschap of één van onze andere workshops of trainingen? Wij zijn gespecialiseerd in het coachen en begeleiden van werknemers. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

  Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

  Neem vrijblijvend contact met ons op

  Lorraine Luchjenbroers

  Lorraine Luchjenbroers

  Sinds 2017 ben ik actief in de branche rondom duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Als eigenaar van Vital Solutions hou ik mij bezig met het adviseren van zowel kleine als grote organisaties op het gebied van het verbeteren van de inzetbaarheid van medewerkers. Zo verzorgen wij o.a. Preventief Medisch Onderzoek, PAGO onderzoek en diverse vitaliteitstrajecten. Daarnaast schrijf ik regelmatig blogs en plaats ik content over werkgeluk, gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

  Bel nu