Duurzame inzetbaarheid; je ziet de term vaak voorbijkomen op onze website. Maar wat betekent dit precies en hoe kun jij de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie vergroten? Daar gaan we in deze blog op in.

Duurzame inzetbaarheid uitgelegd

Medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn kun je omschrijven als medewerkers die nu en in de toekomst optimale arbeidsprestaties kunnen leveren. Dit zijn medewerkers met een goede fysieke en mentale gezondheid, met gezonde motivatie, waardevolle kennis en vaardigheden en die een goede werk-privé balans ervaren. Dit type medewerkers dragen bij aan de groei van de organisatie.

Daartegenover staan medewerkers met een minder goede gezondheid, weinig motivatie, mogelijk verouderde kennis en vaardigheden en/of een verstoorde werk-privébalans. Deze medewerkers kunnen vaak niet de arbeidsprestaties leveren die zowel zijzelf als de werkgever graag zouden zien.

Voor een werkgever betekent dit dat de medewerker waarin wordt geïnvesteerd (loonkosten) niet de gewenste resultaten kan leveren. Vaak resulteert dit op lange termijn zelfs in verzuimkosten. Daarnaast is het voor de werknemer zelf natuurlijk erg vervelend om door omstandigheden niet naar wens te kunnen presteren.

Duurzame inzetbaarheid draait niet alleen om fysieke gezondheid

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid, maar de uitvoering laat nog regelmatig te wensen over. Er wordt namelijk vaak gekeken naar enkel de fysieke gezondheid. Medewerkers worden in beweging gezet tijdens teamuitjes, krijgen toegang tot bedrijfsfitness of er wordt dagelijks een gezonde lunch verzorgd.

Niks mis met zulke goede initiatieven, maar duurzame inzetbaarheid draait niet alleen om fysieke gezondheid. Als we het hebben over duurzame inzetbaarheid, moeten we kijken we naar het complete plaatje: Fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

Duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie

Om het complete plaatje in kaart te kunnen brengen, onderzoeken we bij Vital Solutions verschillende onderdelen, waaronder:

  • Gezondheid (zowel fysiek als mentaal)
  • Kennis en vaardigheden
  • Werk-privébalans
  • Motivatie en betrokkenheid

Hoe doen we dit? We starten met het uitzetten van vragenlijsten om inzicht te krijgen in de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers. Vervolgens starten we met het uitvoeren van individuele health checks.

De resultaten hiervan geven inzicht in het verlies aan productiviteit binnen de organisatie. Op basis van alle resultaten ontvangen zowel werkgever als werknemer uitgebreid advies, om verzuimkosten te reduceren en de productiviteit en het werkgeluk van medewerkers te verhogen. We bieden verschillende vitaliteitsprogramma’s voor het verbeteren van de fysieke én mentale gezondheid, zodat de juiste vervolgstappen ook echt kunnen worden genomen.

Hoe dit traject er precies uitziet verschilt per organisatie. Elke organisatie is anders, evenals de medewerkers binnen de organisatie. Duurzame inzetbaarheid is altijd maatwerk en daarom werken we bij Vital Solutions met een persoonlijke aanpak.

Gratis informatiepakket


Vital Solutions kan voor jou
in kaart brengen wat nodig is om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te optimaliseren. Wil je vrijblijvend ons informatiepakket met mogelijkheden en prijzen ontvangen? Vul het formulier in en je ontvangt binnen 24 uur ons informatiepakket per mail!

7 + 9 =

Call Now ButtonBel nu