PMO
van medewerkers

Preventief medisch onderzoek (PMO) voor duurzaam inzetbare medewerkers


Gratis
PMO Informatiepakket

 

We snappen als geen ander dat de gezondheid van jouw medewerkers maatwerk is. Wil je aan de slag met een PMO binnen je organisatie? Vul dan je gegevens in en ontvang vrijblijvend ons PMO informatiepakket, inclusief advies op maat. Speel vroegtijdig in op ziekteverzuim en verbeter de gezondheid in je organisatie met een Preventief Medisch Onderzoek!

 

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Download het PMO informatiepakket + prijzen

Preventief Medisch Onderzoek bij Vital Solutions

Een Preventief Medisch Onderzoek laten uitvoeren?
Vital Solutions is dé expert op het gebied van PMO onderzoek.

Een PMO is een preventief medisch onderzoek dat je als werkgever dient aan te bieden aan je medewerkers. Aan de hand van één of enkele PMO vragenlijsten én een fysiek onderzoek helpen wij jou om in kaart te brengen of en welke mentale en fysieke problemen zich voordoen onder jouw werknemers.

Met behulp van de adviezen uit het PMO kunnen werknemers actief aan de slag met hun eigen gezondheid! Een PMO is een essentieel onderdeel voor je bedrijf, brengt de gezondheid van je werknemers in kaart én is een verplicht onderdeel van de Arbowet. Een PMO onderzoek wordt ook wel een Periodiek Medisch Onderzoek genoemd gezien een PMO periodiek plaats hoort te vinden.

 

 • Superscherp tarief (tot wel 40% voordeliger)
 • 100% maatwerk per afdeling
 • Inclusief uitgebreid adviesgesprek
 • Nederlands én Engels (zonder meerprijs)
 • Deelnemers beoordelen ons PMO met een 9,3!

Vraag een offerte aan

 

Stap 1: Vul je gegevens in

Stap 2: Ontvang binnen 1 dag een gratis offerte

Stap 3: Maak je keuze

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Offerte aanvragen

Bekijk de verschillende PMO’s van Vital Solutions

E-PMO

Digitaal PMO

Een E-PMO is een digitaal preventief medisch onderzoek waarbij de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers in kaart wordt gebracht.

Fysiek PMO

Fysiek PMO

Het fysiek preventief medisch onderzoek bestaat uit een combinatie van digitale PMO vragenlijsten en een basis fysiek onderzoek.

Thuistest

PMO thuis uitgevoerd

Het thuis PMO kan zelf worden uitgevoerd. De werknemer ontvangt een uitgebreide test, waarmee o.a. een bloedtest kan worden uitgevoerd.

Vergelijk onze PMO’s

Engelstalig Preventief
Medisch Onderzoek

 

Wil je een PMO laten uitvoeren binnen een (overwegend) Engelstalige organisatie? Vital Solutions biedt een geheel Engelstalig preventief medisch onderzoek aan! De gehele communicatie, inclusief de PMO vragenlijst en online omgeving waar de medewerkers hun PMO-resultaten kunnen inzien, is dan in het Engels beschikbaar.

Is een PMO verplicht?

Een Periodiek Medisch Onderzoek is een verplicht onderdeel binnen de ARBO-wet. Organisaties moeten dit periodiek aan hun werknemers aanbieden. Welke onderzoeken je aanbiedt, is afhankelijk van de risico’s binnen je organisatie. Vaak komende deze uit de RI&E naar voren. Het PMO helpt medewerkers inzicht te krijgen in hun eigen fysieke en mentale gezondheid, maar helpt organisaties ook om eventuele knelpunten boven water te krijgen. Heb je een vraag over PMO? Bekijk dan onze veelgestelde vragen sectie onderaan de pagina of neem vrijblijvend contact met ons op.

Alle vragen over het preventief medisch onderzoek lezen?

Profielen Preventief Medisch Onderzoek vergelijken

 

Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is altijd maatwerk; geen organisatie of afdeling is hetzelfde. Echter, om een globaal beeld te geven van de mogelijkheden hebben we hieronder een aantal basisprofielen voor verschillende typen medewerkers en sectoren opgesteld. Zo zie je in één oogopslag welke combinatie van onderzoeken passend zou kunnen zijn voor medewerkers in jouw organisatie.

Kantoormedewerkers

 • Basis Preventief Medisch Onderzoek
 • Visusonderzoek
 • Psychosociale Arbeidsbelasting

Retail (fysiek)

 • Basis Preventief Medisch Onderzoek
 • Vragenlijst fysieke belastbaarheid
 • Psychosociale Arbeidsbelasting

Productie/onderhoud/bouw

 • Basis Preventief Medisch Onderzoek
 • Audio onderzoek
 • Psychosociale arbeidsbelasting
 • Uitgebreid longfunctie onderzoek
 • Vragenlijst fysieke belastbaarheid

Docent (fysiek)

 • Basis Preventief Medisch Onderzoek
 • Vragenlijst fysieke belastbaarheid
 • Psychosociale Arbeidsbelasting

Zorgmedewerker (fysiek)

 • Basis Preventief Medisch Onderzoek
 • Vragenlijst onregelmatige diensten
 • Vragenlijst fysieke belastbaarheid
 • Psychosociale Arbeidsbelasting

Transportmedewerker

 • Basis Preventief Medisch Onderzoek
 • Vragenlijst onregelmatige diensten (indien van toepassing)
 • Vragenlijst fysieke belastbaarheid
 • Psychosociale Arbeidsbelasting

Gratis
PMO informatiepakket

We snappen als geen ander dat de gezondheid van jouw medewerkers maatwerk is. Wil je aan de slag met een PMO binnen je organisatie? Vul dan je gegevens in en ontvang vrijblijvend ons PMO informatiepakket, inclusief advies op maat. Speel vroegtijdig in op ziekteverzuim en verbeter de gezondheid in je organisatie met een PMO!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Download het PMO informatiepakket + prijzen

Alle vragen over het preventief medisch onderzoek

Wat is een PMO?

Een PMO oftewel preventief medisch onderzoek is een onderzoek waarbij je als werkgever de gezondheid van je personeel laat controleren.

Aan de hand van een PMO vragenlijst én een fysiek onderzoek worden mogelijke problemen in kaart gebracht (zowel mentaal als fysiek).

Met de adviezen die uit het preventief medisch onderzoek rollen kan er actief gewerkt worden aan de vitaliteit op de werkvloer.

Is een preventief medisch onderzoek verplicht?

PMO is voor werkgevers in Nederland  volgens artikel 18 van de ARBO wet verplicht om werknemers in de gelegenheid te stellen periodiek een preventief medisch onderzoek te ondergaan.

Hoe vaak en in welke vorm deze moet worden aangeboden is niet vastgelegd in de ARBO-wet (tenzij medewerkers bijvoorbeeld in een omgeving met schadelijke stoffen werken, of de frequentie vastgelegd is in overeenkomsten).

Werknemers zijn overigens niet verplicht om een preventief medisch onderzoek te ondergaan.

Wat kost een preventief medisch onderzoek?

De kosten van een preventief medisch onderzoek variëren en zijn afhankelijk van de vorm waarin deze wordt aangeboden.

Hoe breder het onderzoek, hoe hoger uiteraard ook de kosten. Een preventief medisch onderzoek bij Vital Solutions is al mogelijk vanaf slechts enkele tientallen euro’s per medewerker!

Vraag een vrijblijvend informatiepakket aan om de prijzen te ontvangen.

Wat is het verschil tussen PMO en PAGO?

Een PMO onderzoek is veel uitgebreider dan de PAGO. De PAGO onderzoekt alleen arbeid gerelateerde factoren, maar bij een PMO wordt bijvoorbeeld ook het geestelijk welbevinden meegenomen.

Steeds vaker wordt de PAGO vervangen door een PMO. De reden hiervoor is simpel: de laatste jaren is het ziekteverzuim dat wordt veroorzaakt door psychische problemen steeds meer toegenomen.

Door deze problemen bij een onderzoek al te signaleren, kan ziekteverzuim binnen bedrijven succesvol worden teruggedrongen.

Zijn er controles op het gebied van preventief medisch onderzoek?

Ja, er wordt actief op gecontroleerd door de inspectie SZW, de afdeling die verantwoordelijk is voor inspectie op naleving van de ARBO-wet.

Sinds 2018 wordt  aanzienlijk meer geld vrijgemaakt voor deze inspecties: In 2018 was er 13 miljoen beschikbaar, in 2019 al 25 miljoen en dit loopt op tot 50 miljoen in 2022.

Wat is een aanvullend PMO Onderzoek?

Een aanvullend PMO Onderzoek biedt een uitbreiding op het standaard PMO-pakket. 

Afhankelijk van de sector waarin een organisatie actief is, kan een aanvullend onderzoek wenselijk zijn.

Zo wordt bij medewerkers die veel achter een computer zitten vaak gekozen voor een visus- en beeldschermonderzoek.

Medewerkers die veel worden blootgesteld aan geluid hebben veel baat bij een auditief onderzoek.

Wat zijn de voordelen van een preventief medisch onderzoek?

De voordelen van een preventief medisch onderzoek zijn dat Fysieke en mentale klachten tijdig gesignaleerd worden en dat er direct een passend plan van aanpak kan worden opgesteld.

Hiermee kan langdurig uitval van medewerkers in de toekomst worden voorkomen.

Verder geven veel medewerkers aan het op prijs te stellen dat hun gezondheid serieus wordt genomen. Dit levert een positieve bijdrage aan de motivatie van werknemers. waardoor de algemene tevredenheid bij medewerkers stijgt.

Tussen welke onderzoeken kan ik kiezen?

U kunt onder andere kiezen uit een E-PMO, een Standaard PMO of een Aanvullend PMO.

Vanaf hoeveel mensen is een preventief medisch onderzoek verplicht?

Elke werkgever is verplicht zijn werknemers een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan te bieden, ongeacht de omvang van de organisatie. We helpen je graag in kaart brengen welk PMO onderzoek bij jouw organisatie past.

Hoe kan ik de resultaten inzien?

We gaan verder dan alleen het uitvoeren van een PMO. Zo maken we de resultaten van het Preventief Medisch Onderzoek direct inzichtelijk in een online portaal. Elke medewerker kan hier in zijn/haar eigen omgeving inloggen.

In het online portaal vindt men het volgende terug: de uitkomsten van het onderzoek, concrete leefstijladviezen en een uitgebreide managementrapportage (tevens inzichtelijk voor HR op organisatieniveau).

Hoe zit het met PMO en privacy?

Bij een PMO onderzoek geldt een beroepsgeheim. Dat betekent dat er geen persoonlijke informatie over de werknemer op persoonsniveau gedeeld wordt met de werkgever. Wel kan er een geanonimiseerde standaardanalyse gemaakt worden voor het management. 

Kan een preventief medisch onderzoek op locatie worden uitgevoerd?

Wij voeren een preventief medisch onderzoek standaard op locatie (bij de opdrachtgever) uit.

Zijn er geen mogelijkheden om het PMO binnen jouw organisatie uit te voeren?

Desgewenst kan het preventief medisch onderzoek bij ons op kantoor of in een externe ruimte worden georganiseerd.

Waar bestaat mijn PMO uit?

Preventief medisch onderzoek onderzoek binnen je organisatie laten uitvoeren? Dan ben je bij Vital Solutions aan het juiste adres!

We begeleiden zowel grote als kleine bedrijven naar een vitale organisatie met duurzaam inzetbare medewerkers.

Ons standaard basis preventief medisch onderzoek bestaat uit een digitaal onderzoek en vragenlijst, uitgebreid fysiek onderzoek (incl bloedtest), 1-1 adviesgesprek met een leefstijlcoach, toegang tot een eigen online portaal met alle onderzoeksresultaten en een uitgebreide managementrapportage (op organisatieniveau).

Wie betaalt het preventief medisch onderzoek?

De kosten van een Preventief Medisch Onderzoek zijn voor rekening van de werkgever.

In sommige gevallen zijn er mogelijkheden voor co-financiering door de zorgverzekeraar (als er bijvoorbeeld sprake is van een collectieve verzekering).

Hoewel het uitvoeren van een preventief medisch onderzoek in eerste instantie geld kost, kan het op termijn verschillende voordelen opleveren.

Hoe hoog is de boete als er geen preventief medisch onderzoek wordt aangeboden?

Bij een ARBO-controle wordt in elk geval naar de volgende zaken gekeken:

Zijn er preventiemedewerkers aangewezen en sluit hun deskundigheid aan op de uit te voeren taken? 

Is er een contract met een gecertificeerde deskundige of (arbo)dienst? Wordt aan werknemers het periodiek verplichte preventief medisch onderzoek aangeboden?

Als aan één of meerdere van deze onderdelen niet wordt voldaan, kan direct worden overgegaan tot het uitdelen van een boete. Hoe hoog deze boete is hangt van de omvang van de organisatie af, en op hoeveel onderdelen de organisatie in gebreke is gebleven. De boete bedraagt echter vaak al snel enkele tienduizenden euro’s.

 

Lorraine Luchjenbroers

Lorraine Luchjenbroers

Sinds 2017 ben ik actief in de branche rondom duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Als eigenaar van Vital Solutions hou ik mij bezig met het adviseren van zowel kleine als grote organisaties op het gebied van het verbeteren van de inzetbaarheid van medewerkers. Zo verzorgen wij o.a. Preventief Medisch Onderzoek, PAGO onderzoek en diverse vitaliteitstrajecten. Daarnaast schrijf ik regelmatig blogs en plaats ik content over werkgeluk, gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Bel nu