Vitaliteit op de werkvloer is een belangrijk én onderschat onderdeel van ondernemen. Vitale medewerkers zijn meer energiek, hebben een verbeterde productiviteit en voelen zich gelukkiger. Het voorkomt bovendien een burn-out en bevordert daardoor de duurzame inzetbaarheid van je personeel.

Op deze pagina lees je daarom alles over vitaliteit op de werkvloer. We geven praktische tips vanuit onze ervaring over het productiever maken van je personeel en het vergroten van het werkgeluk. Voorkomen is beter dan genezen en we gaan daarom ook uitgebreid in op preventie, o.a. door PMO oftewel Preventief Medisch Onderzoek. 

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit staat voor een behoud van lichamelijke én geestelijke gezondheid. Vitaliteit en gezondheid gaan hand in hand. Een vitaal persoon heeft zin in het leven, heeft veel energie om taken te volbrengen en is gelukkig in het leven. Het gaat dus niet alleen om een goede lichamelijke gezondheid, ook de mentale aspecten zijn hierbij belangrijk. 

Vitaliteit op de werkvloer gaat dus over o.a. het werkgeluk van de medewerkers. Zit iedereen goed in zijn of haar vel en zit iedereen bijvoorbeeld op de juiste plaats qua functie? Medewerkers die niet goed in hun vel zitten, zijn zelf niet gelukkig en presteren bovendien minder goed. 

Dat is de reden dat veel werkgevers op dit moment actief bezig zijn om de vitaliteit van hun medewerkers te optimaliseren. Gezonde medewerkers zorgen voor een gezond bedrijf. Met slechts een appeltje bij de lunch en een ‘blokje om’ in de pauze zijn we er nog niet.

Waarom is vitaliteit op de werkvloer belangrijk?

Vitaliteit op de werkvloer is belangrijk omdat het op de eerste plaats het geluk van je personeel vergroot. We werken dagelijks samen en als iemand niet goed in zijn of haar vel zit merkt de hele organisatie dat. Het heeft daarnaast ook talloze voordelen als werkgever.

Werknemersperspectief

 • Een betere gezondheid. Vol energie kunnen werken, je fit voelen en meer plezier in het werken
 • Balans tussen werk en privé. Vitale medewerkers kunnen beter omgaan met stress en hebben minder kans op psychologische problemen en burn-outs
 • Beter omgaan met veranderingen. De mentale weerbaarheid is hoger en je kunt sneller omgaan met veranderingen en tegenslagen
 • Persoonlijke & professionele groei. Met een gezonde mindset zul je eerder groeien binnen een organisatie en ook meer professionele verantwoordelijkheden kunnen oppakken met alle voordelen van dien

Werkgeversperspectief

 • Verhoogde productiviteit. Vitaal personeel is veel productiever en dit draagt direct bij aan hogere resultaten van de organisatie. Dit komt doordat het personeel doet waar het echt goed in is en de taken uitvoeren waarbij ze in hun kracht zitten
 • Ziekteverzuim. Het ziekteverzuim binnen de organisatie is lager en dit is een grote kostenbesparing
 • Positieve bedrijfscultuur. Binnen een positieve organisatie heeft het personeel de vrijheid én motivatie om met vernieuwende ideeën te komen
 • Retentie van medewerkers. Zodra het personeel op de juiste plek zit, zullen ze langer bij een organisatie blijven. Minder personeelsverloop en lagere wervingskosten

Vitaliteit medewerkers verbeteren

Om de gezondheid op de werkvloer te verbeteren heb je als organisatie veel opties. Het belangrijkste is dat je doet aan preventie, dat is altijd beter dan genezen. Op onze pagina over ons vitaliteitsprogramma vind je daarom o.a. workshops terug die we kunnen verzorgen, waaronder:

 • Stress: het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning
 • Een leven lang vitaal: Bewegen, (niet) roken, (minder) alcohol, gezond eten en ontspanning
 • Body in balans: een online portaal voor medewerkers met persoonlijke tips, schema’s en video’s
 • Ticket to health: zes tweewekelijkse coaching sessies op maat door gecertificeerde voedingsdeskundigen

Preventief medisch onderzoek

De beste manier om actief te werken aan vitaliteit op de werkvloer is door een nulmeting uit te voeren en eventuele knelpunten in kaart te brengen. Hiervoor raden we Preventief Medisch Onderzoek, oftewel PMO, aan. Met behulp van een of meerdere vragenlijsten brengen we de mentale en fysieke gezondheid in kaart. Desgewenst voeren we ook een fysiek onderzoek uit, waarbij we bijvoorbeeld de bloeddruk, cholesterol, glucose en longfunctie testen. 

Met de adviezen kunnen werknemers aan de slag om hun eigen gezondheid te verbeteren. Ook maken we een vitaliteitsplan voor de organisatie. Werkgevers kunnen de knelpunten binnen de organisatie aanpakken, om zo een optimale werkomgeving te scheppen voor het beste resultaat.

Het is een verplicht onderdeel voor bedrijven vanuit de ARBO wetgeving, maar gezien alle voordelen die het heeft voor zowel de werkgever als werknemer ook een onmisbaar onderdeel als je wilt investeren in vitaliteit.  

Vitaliteit op de werkvloer tips

De mensen zijn de motor van je bedrijf! Als je de vitaliteit binnen je organisatie wilt verbeteren, zul je goed moeten kijken wat jouw medewerkers drijft en wat hen productief maakt. Hieronder een aantal manieren:

1. Waarom medewerkers minder vitaal worden

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand niet op de juiste plek zit, of niet gelukkig wordt van het werk dat er gedaan moet worden. Vitale organisaties proberen op deze knelpunten in te spelen. 

Uiteraard zijn persoonlijke factoren of problemen in de privésfeer erg nadelig voor de productiviteit. Om de vitaliteit in jouw organisatie te verbeteren kan het helpen om een luisterend oor te bieden. Leidinggevenden spelen hierbij een cruciale rol; het is dan ook belangrijk dat zij periodiek getraind worden in goed leiderschap. Onze ervaring is dat dit in de praktijk te weinig gebeurt.

Daarnaast is er vaak onvoldoende beweging of gezonde voeding in het spel. Om de vitaliteit in de organisatie te verhogen kan hier op ingespeeld worden. 

Soms is een directe collega of leidinggevende zelfs onderdeel van het probleem, bijvoorbeeld wanneer iemand niet optimaal presteert door interne conflicten. Dit kan zorgen voor een energielek, met als gevolg dat een medewerker minder vitaal wordt. 

Vitaliteit gaat dus niet om een stuk fruit hier of een sportles daar. Natuurlijk draagt dit bij, maar werken aan vitaliteit omvat ook de mentale gezondheid van medewerkers.

2. Meten is weten voor vitale organisaties

Om vitaliteit in organisaties te verbeteren is het belangrijk om te onderzoeken waar eventuele knelpunten zitten. Een pmo onderzoek (ook wel preventief medisch onderzoek) of inzetbaarheidsscan is een goede manier om dit te doen.

Door middel van vragenlijsten die op de vitale organisatie afgestemd zijn, wordt duidelijk hoe het met de fysieke én mentale gezondheid van medewerkers staat. Daarnaast geeft het rapport inzicht in waar de eventuele knelpunten zitten. Zo kunnen de organisaties dit op hun eigen manier aanpakken!

Desgewenst kunnen de vragenlijsten aangevuld worden met een fysiek onderzoek. Hierbij worden bijvoorbeeld het cholesterol, glucose, bloeddruk en de handknijpkracht gemeten. Ook kan er een longfunctietest worden uitgevoerd.

Door de medewerker inzicht te geven in zijn/haar gezondheid, wordt extra bewustwording gecreëerd. Veel medewerkers worden hierdoor extra gemotiveerd om aan hun gezondheid te gaan werken.

3. Zorg voor bevlogen medewerkers die erin geloven!

Om de vitaliteit in je organisatie te verbeteren, is het belangrijk dat een aantal mensen de kar trekt. Immers: hoe meer mensen erin geloven, hoe beter het resultaat! Het goede voorbeeld geven is hierin erg belangrijk.

Als leidinggevenden zelf niet gemotiveerd zijn om het maximale uit hun gezondheid te halen, wordt het erg lastig om medewerkers te inspireren. Zorg daarom dat management en leidinggevenden het goede voorbeeld geven en inspireer elkaar.

Hoe je dit doet? Organiseer bijvoorbeeld challenges binnen groepjes collega’s waarbij ze beloond worden als ze als groep een bepaald resultaat behalen (bijvoorbeeld een x aantal stappen per week). Zo hou je het interessant!

4. Vitaliteit in organisaties is maatwerk

Onze ervaring is dat managers en leidinggevenden erg gemotiveerd zijn om met een oplossing voor minder vitale medewerkers te komen. De eerder genoemde fruitmand bijvoorbeeld, of een gratis abonnement op de sportschool. Maar dat is vaak niet voldoende om vitaliteit in organisaties te verbeteren.

Wat voor de ene persoon werkt, hoeft namelijk voor de ander niet te werken. Het doel is juist om de groep mensen te bereiken die niet vooraan in de rij staat bij de sportschool. Deze groep mensen heeft vaak behoefte aan een andere vorm van begeleiding en zal huiverig zijn om aan sportworkshops mee te doen.

Vaak hebben ze eerder behoefte aan een oplossing op maat. Persoonlijke coaching bijvoorbeeld, waarbij mensen stap voor stap naar een gezondere leefstijl worden begeleid. De werknemer zelf weet als geen ander waar zijn/haar behoefte ligt. Geef iemand dus de ruimte om een eventueel vitaliteitsbudget naar eigen invulling te besteden.

5. Betrek je zorgverzekeraar

Veel zorgverzekeraars hebben een zogenoemd vitaliteitsbudget. Heb je een collectieve zorgverzekering voor medewerkers? Ga dan met je zorgverzekeraar in gesprek over de mogelijkheden. In veel gevallen zijn ze bereid tot cofinanciering van vitaliteitstrajecten, of stellen ze een vitaliteitsbudget per medewerker beschikbaar.

Onze ervaring met vitaliteit op het werk

De vitaliteit op de werkvloer bevorderen is een belangrijk onderdeel voor iedere organisatie. Toch zien we dat er in de praktijk gemakkelijk over gedacht wordt. Een beetje gezond eten en drinken is natuurlijk belangrijk, maar werkgeluk, werk-privébalans en alle andere genoemde onderdelen krijgen vaak te weinig aandacht.

Met behulp van PMO onderzoek, workshops en een actieve houding wat betreft het aanpakken van het vitaliteitsplan werk je als werkgever aan de meest optimale werkomgeving voor je personeel. Dit zal zich terugbetalen in een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim, een hogere retentie van personeel en een gezonde werkvloer.

Wil je naar aanleiding van dit blog de vitaliteit binnen je eigen organisatie optimaliseren, en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Bij Vital Solutions begeleiden we zowel kleine als grote organisaties op weg naar een vitalere organisatie.

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek! Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd in het verbeteren van vitaliteit op de werkvloer, voor alle soorten organisaties.

vital-solutions
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Ik ben geïnteresseerd

Bel nu