Uit onderzoek is gebleken dat 12 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder last hebben van pijnklachten, waardoor hun normale werkzaamheden (zowel werk buitenshuis als huishoudelijk werk) worden bemoeilijkt. Dit betekent dat ruim 1 op de 10 Nederlanders worden belemmerd door pijn. Dit zijn hoge cijfers! In dit blog gaan we dieper in op deze onderzoekscijfers. Daarnaast kijken we hoe Preventief Medisch Onderzoek kan worden ingezet om jouw medewerkers vitaal en inzetbaar te houden, en zo ziekteverzuim te voorkomen.
Mensen met pijnklachten beoordelen gezondheid slecht
De cijfers zijn afkomstig uit de Gezondheidsenquête 2021 en 2020, waaruit het CBS onlangs nieuwe analyses trok. Voor dit onderzoek zijn mensen van verschillende leeftijden en achtergronden gevraagd naar hun ervaringen op het gebied van gezondheid, acute en langdurige aandoeningen, beperkingen en zorggebruik.
Mensen met pijnklachten ervaren op verschillende aspecten van hun gezondheid problemen. Slechts 30% beoordeelt hun algehele gezondheid als goed of zeer goed, tegenover 84% van de ondervraagden die geen last hebben van pijnklachten. Mensen die worden gehinderd door pijn hebben drie keer zoveel slaapproblemen en bezoeken vaker een huisarts, specialist, psycholoog, fysiotherapeut of alternatief genezer.
Vrouwen geven pijnklachten vaker aan dan mannen, 15% tegenover 8%. Bij zowel mannen als vrouwen nemen pijnklachten toe naar mate ze ouder worden.
Ziekteverzuim door pijnklachten voorkomen
Worden jouw medewerkers gehinderd in hun werk door pijn? Pijnklachten worden niet door iedereen even makkelijk besproken, al helemaal niet met de werkgever. Vaak komt de ernst van de klachten pas boven water als de werknemer er al behoorlijke hinder van ondervindt en het niet meer langer zo kan. Eigenlijk is het dan al te laat.
Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is bedoeld om fysieke en mentale klachten van medewerkers tijdig boven water te krijgen, om zo ziekteverzuim te voorkomen.
Zo kan een PMO medewerkers met pijnklachten helpen
In geval van pijnklachten, is een het fysiek PMO aan te raden. Dit onderzoek biedt namelijk een combinatie van een digitale vragenlijst en een fysiek onderzoek. Hierbij wordt onder andere een volledige meting van gewicht, vetpercentage, BMI en spiermassa, een uitgebreide bloedtest (glucose, LDL, HDL, triglyceriden, totaal cholesterol en ratio) en een longfunctietest uitgevoerd.
De resultaten worden op groepsniveau teruggekoppeld aan de werkgever en daarnaast krijgen werknemers persoonlijk advies van onze coaches over hoe zij hun gezondheid kunnen verbeteren.
Dit maakt een PMO essentieel voor de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie, en kan langdurig ziekteverzuim en hoge verzuimkosten voorkomen. Daarnaast is het PMO een verplicht onderdeel van de Arbowet.
Als specialist in duurzame inzetbaarheid, kan Vital Solutions een uitgebreid fysiek PMO uitvoeren voor jouw organisatie. Omdat elke organisatie anders is, leveren wij maatwerk. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!