PAGO gevaarlijke stoffen laten uitvoeren? Jaarlijks overlijden ruim 3000 Nederlanders door de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. In onze ogen een onnodig hoog aantal, gezien de beschikbare risico-instrumenten die ter preventie kunnen worden ingezet.

 Een goed uitgevoerde PAGO, in combinatie met een grondige RI&E, kan beroepsziekten door gevaarlijke stoffen verminderen of zelfs voorkomen. Ontzettend belangrijk, aangezien blootstelling aan gevaarlijke stoffen ernstige longziekten en verschillende soorten kanker kan veroorzaken, en zelfs kan leiden tot de dood.

PAGO en RI&E essentieel voor onderzoek naar gevaarlijke stoffen

 Eén van de risico-instrumenten die kan worden ingezet ter preventie is het PAGO. Het PAGO (Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek) brengt arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s in kaart en adviseert over de aanpak van deze. Hoe het PAGO eruit ziet is afhankelijk van de organisatie, aangezien er binnen elke organisatie andere gezondheidsrisico’s zijn. Onderzoeken die bijvoorbeeld kunnen worden uitgevoerd zijn bloedonderzoek, visus onderzoek, gehooronderzoek, urine onderzoek en onderzoek naar gevaarlijke stoffen.

Het PAGO wordt afgestemd op de RI&E, wat staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie. De RI&E is wettelijk verplicht voor ieder bedrijf en brengt alle risico’s in kaart die kunnen voorkomen binnen een organisatie. Zo ook de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen.

Risico’s van werken met gevaarlijke stoffen niet of nauwelijks in kaart gebracht

Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig voorkomt dat het PAGO niet of niet volledig wordt afgestemd op de RI&E. In veel gevallen is er zelfs geen RI&E aanwezig. Maar liefst de helft van de bedrijven in Nederland voert geen RI&E uit terwijl dit, zoals eerder genoemd, wettelijk verplicht is. Ook is uit onderzoek gebleken dat wanneer er wel een RI&E is uitgevoerd, deze vaak niet diep genoeg ingaat op de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen.

Wanneer het PAGO niet wordt afgestemd op de RI&E of wanneer de RI&E niet (volledig) wordt uitgevoerd, is het onmogelijk om de gezondheidsrisico’s op waarde te kunnen schatten. Wat vervolgens resulteert in een onvolledig advies, onvoldoende maatregelen en daarmee meer kans op ongevallen en ziekteverzuim.

Een volledige PAGO door Vital Solutions

 Bij Vital Solutions zijn we expert op het gebied van PAGO onderzoeken. Wij stemmen het PAGO altijd af op de RI&E. Het volledig in kaart brengen van gezondheidsrisico’s is bij ons namelijk de prioriteit, omdat ziekteverzuim alleen op deze manier kan worden teruggedrongen en/of voorkomen. En dat is uiteindelijk altijd ons streven.

Omdat elke organisatie kampt met andere uitdagingen en gezondheidsrisico’s, is het PAGO bij ons maatwerk en werken we met ruim 75 verschillende vragenlijsten, afgestemd op de verschillende typen organisaties. Daarnaast bieden we de volgende fysieke onderzoeken aan:

  • Biometrie
  • Bloedonderzoek (glucose- en uitgebreid cholesterolprofiel)
  • Visus onderzoek
  • Gehoor onderzoek
  • ECG
  • Urine onderzoek (lever- en nierfunctie)
  • Bewegingsonderzoek
  • PMO gevaarlijke stoffen

Wil je naar aanleiding van dit blog een PAGO of RI&E laten uitvoeren? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek! Als expert op het gebied van PAGO en RI&E, helpen we je graag verder.

vital-solutions
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Ik ben geïnteresseerd

Bel nu